Kruijswijk: 'Ik wist dat ik dit kon op een goede dag'

Dat Steven Kruijswijk na de tijdrit in de buurt zou komen van het podium, behoorde vooraf tot de mogelijkheden. Maar dat hij als vierde zou eindigen in de tijdrit en daarmee stevig de derde plaats in het klassement in handen nam, hadden niet veel mensen verwacht. Ook Kruijswijk niet.

"Bij het eerste tussenpunt schrok ik een beetje dat ik sneller was dan Dennis. Daar had ik geen rekening mee gehouden", vertelde Kruijswijk na afloop. "Toen wist ik ook dat ik te snel gestart was. Maar het was nog twintig, dertig minuten en dus heb ik een ritme gezocht dat ik vol kon houden. Dat is goed gelukt, denk ik."

Een snelle start was afgesproken, vertelde zijn ploegleider Grischa Niermann. "Bij die eerste tussentijd dachten we ook even: oei, hier klopt iets niet. Maar dit was een van de beste tijdritten die hij ooit heeft gereden."

Ploegleider Niermann: 'Nu op podium blijven, met blik naar boven'

Met zijn uitmuntende race tegen de klok heeft Kruijswijk leider Simon Yates en nummer twee Alejandro Valverde weer binnen handbereik. Het verschil met de toptwee is respectievelijk 53 en 19 seconden.

En doorgaans komen de kwaliteiten van de taaie Kruijswijk juist bovendrijven in de derde week. "Hopelijk is er nog meer mogelijk", stelde Kruijswijk zelfverzekerd. "Ik kan met vertrouwen vooruit kijken. Als ik zo'n tijdrit eruit kan persen, zit het wel goed. We zien zaterdagavond wel waar het goed voor is geweest."

Kelderman met brok in de keel

Zo zelfverzekerd als Kruijswijk was, zo berustend was Wilco Kelderman na zijn tijdrit. Geëmotioneerd deed hij zijn verhaal. "Ik heb alles gegeven. Het voelde niet heel slecht, maar er zit niet meer in. Ik denk dat het nu bergafwaarts gaat met mij. Helaas."

Emoties bij Kelderman: 'Het is een heel moeilijke periode geweest'

Tot afgelopen weekend zag het ernaar uit dat Kelderman in deze tijdrit een greep naar de macht in de Vuelta zou kunnen doen. In de bergetappes van zaterdag en zondag zakte hij al door het ijs en ook in zijn specialisme - het tijdrijden - kon Kelderman het tij niet keren. Hij werd 17de en bleef 12de in het klassement.

"Het is wel jammer", vervolgde Kelderman met een brok in zijn keel. "Ik had hoger ingezet, heb keihard getraind. Als je ziet waar ik vandaan kom. Niemand weet hoe ik een paar weken geleden op de bank zat en wat ik heb doorstaan. Dat is een heel moeilijke periode geweest. Ik mag heel trots zijn dat ik hier nu al sta. Maar ik ben ook maar een mens."

Kruijswijk maakt indruk in tijdrit; Dennis wint Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame