Kan Kruijswijk de Vuelta nog winnen? 'Altijd goed in laatste week'

Met nog een individuele tijdrit (morgen) en drie aankomsten bergop voor de boeg heeft Steven Kruijswijk er alle vertrouwen in dat hij in de slotweek van de Vuelta nog kan stijgen in het algemeen klassement. Richting het podium of zelfs de eindzege? "Ik ben echt weer richting dat topniveau aan het groeien", zegt hij op de rustdag.

De Nederlander van Lotto-Jumbo, die in 2016 de leiderstrui in de Giro verloor door een onnodige valpartij, staat vijfde op 1.29 van koploper Simon Yates. Ook Alejandro Valverde, Nairo Quintana en Miguel Ángel López heeft hij nog voor zich.

Alle beetjes helpen

Gaat hij in de tijdrit al winst boeken op zijn concurrenten? "Normaal gesproken pak ik in een degelijke tijdrit wel wat terug, maar dat zal niet in de minuten lopen. Ik zal een hele goede dag moeten hebben om echt tijd op ze te pakken. Maar alle beetjes helpen."

Kruijswijk reed ook al de Tour de France en daarin werd hij in de tijdrit knap zestiende, net voor Valverde en ruim boven Quintana. "Ik weet dat ik het kan."

Dat hij met de Tour in de benen nu nog bovenin meedoet in de Vuelta, daar verbaast Kruijswijk zich wel over. "Ik wist wel dat ik het niveau kon halen. De vraag is dan: hoelang kun je dat vasthouden? Het gaat inderdaad beter dan verwacht."

En wat hem nog meer vertrouwen moet geven: hij is altijd goed in de slotweek van een grote ronde. "Zeker, daar gaan we ook nu weer vanuit", aldus Kruijswijk.

STER reclame