Tevreden Kruijswijk: 'Heb goed standgehouden'

Steven Kruijswijk moest in de vijftiende etappe van de Vuelta op de tanden bijten in de slotkilometers van de loodzware klim naar Lagos de Covadonga, maar eindigde keurig in de groep met favorieten.

De renner van Lotto-Jumbo werd vijfde, dezelfde positie die hij na twee weken in het algemeen klassement bezet. "Ik heb het lastig gehad, maar wel standgehouden", concludeerde Kruijswijk tevreden.

"Het was volle bak vanaf de voet van de slotklim en op het eind moest ik lossen", vertelde de Brabander. "Ik kwam een paar keer terug. Maar elke keer als ik aansloot, ging Yates weer. Volgens mij deed hij het erom."

Goede dag

De laatste kilometers van de beroemde berg in Asturië reed Kruijswijk met Alejandro Valverde in zijn wiel kort achter de favorieten Simon Yates, Nairo Quintana, Miguel Ángel López en de verrassend sterke Enric Mas.

Op de top meldde Kruijswijk zich toch weer bij de favorieten. "Je zag niets door die mist en volgens mij keek ik half scheel. Maar uiteindelijk kwam ik wel terug bij die mannen. Een goede dag dus."

Derde week

Bij het ingaan van de derde week van de Vuelta staat Kruijswijk vijfde met een achterstand van slechts 1.29 minuten op de rode trui. En in de derde week komt Kruijswijk doorgaans bovendrijven in een grote ronde.

"Ik sta er goed voor", constateerde de Brabander met een blik op het scorebord bij de finish. "En nu op naar de rustdag."

Kelderman kort en krachtig: 'Ik was niet goed'

Wilco Kelderman kreeg voor de tweede dag op rij een teleurstelling te verwerken. De kopman van Sunweb, tot dit weekend misschien wel Nederlands grootste troef voor een podiumplek in Madrid, werd 14de op 4.01 minuten van winnaar Thibaut Pinot.

Zijn eerste reactie was dan ook kort en krachtig: "Ik was niet goed. Met mijn voorbereiding (Kelderman stond lang langs de kant met blessures aan zijn sleutelbeen, red.) is dit gewoon te zwaar. Ik mis gewoon die wedstrijdhardheid."

Een podiumplek is verkeken voor Kelderman, maar na de rustdag wacht dinsdag nog wel een tijdrit. En dat is toch ook een specialisme van Kelderman? "De Vuelta gaat gewoon door", grijnsde hij als een boer met kiespijn. "Dus ik moet ook doorfietsen."

Van Poppel in de kopgroep: 'Ik verbaasde mezelf ook wel'

Ook Danny van Poppel fietst door, want er liggen nog twee sprintkansen op hem te wachten. In de vijftiende etappe maakte Van Poppel indruk door in de kopgroep veel werk te verrichten voor medevluchter George Bennett. Ook bergop.

"Ik verbaasde mezelf ook wel", bekende Van Poppel. "Maar ik voel me gewoon goed en word alleen maar beter. Dus ik heb er alle vertrouwen in dat ik kan winnen."

Pinot wint op Lagos de Covadonga, Kruijswijk knap vijfde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame