Pinot wint op Lagos de Covadonga, Kruijswijk knap vijfde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Thibaut Pinot heeft de vijftiende etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Fransman viel na een zware bergrit over 178 kilometer aan op de slotklim naar Lagos de Covadonga en kreeg de ruimte om naar zijn 23ste profzege te soleren.

Achter Pinot hoefde rodetruidrager Simon Yates alleen wat seconden toe te geven op Miguel Ángel López en bleef aan de leiding. Steven Kruijswijk eindigde keurig als vijfde.

Wilco Kelderman kon net als zaterdag het tempo van de favorieten niet volgen en verloor op de slotklim 4.01 minuten.

Vermaarde slotklim

Zoals gebruikelijk in de Vuelta was het de hele dag klimmen en dalen in Asturië, in het noorden van Spanje. In totaal moest om en nabij 4.000 meter geklommen worden.

De finish lag na de vermaarde klim naar de meren van Covadonga, een klim van de buitencategorie (11,7 kilometer à 7,2 procent) die voor de 21ste keer in de Ronde van Spanje was opgenomen.

Profiel van de 15de etappe in de Ronde van Spanje NOS

Voor de zoveelste keer deze Vuelta had Mollema een plek in de vlucht van de dag. Ook Danny van Poppel en zijn kopman George Bennett - die zaterdag liefst 7.43 minuten moest prijsgeven en uit de top van het klassement duikelde - waren mee gesprongen.

Behalve Mollema, Van Poppel en Bennett bestond de kopgroep uit tweevoudig ritwinnaar Ben King (Dimension Data), Mollema's ploeggenoot Fabio Felline (Trek), Ivan Garcia Cortina (Bahrein-Merida), Nicolas Roche (BMC), Imanol Erviti (Movistar), Pierre Rolland (Education First), Tao Geoghegan Hart (Sky), Valerio Conti (UAE) en Nick Schultz (Caja Rural).

Zij kregen maximaal 5.30 minuten voorsprong.

Mollema voor bergtrui

Luís Ángel Maté, de drager van de bergtrui, kampte de laatste dagen met een virusinfectie en dus stond behalve de dagzege ook de blauwwitte bolletjestrui op het spel voor de kopgroep, met daarin de nummer drie (King), vier (Rolland) en vijf (Mollema) van het bergklassement.

Bauke Mollema rijdt ook in de vijftiende etappe van de Vuelta weer vooraan mee Getty

De twee beklimmingen van de Mirador del Fito (eerste categorie, 7,1 kilometer à 7,7 procent) leverden dan ook een strijd op tussen Mollema en King, waarbij beiden een keer het sprintje om de bergpunten wonnen.

Dat was niet genoeg om Maté af te lossen als leider, maar voor Mollema lag wel een troostprijs te wachten: voor de derde keer deze Vuelta kreeg hij de prijs van de strijdlust.

In de groep met favorieten lagen intussen Michal Kwiatkowski en Alexandre Geniez opeens op het asfalt. De voormalig rodetruidrager en de winnaar van een etappe waren de voornaamste slachtoffers van een valpartij op de smalle wegen in Asturië.

Met name de Pool leek veel pijn te hebben aan zijn ribbenkast, maar vervolgde toch zijn weg.

Michal Kwiatkowski en Alexandre Geniez zoeken onvrijwillig het Spaanse asfalt op NOS

Onder impuls van Astana (voor Miguel Ángel López) bleven de koplopers binnen schootsafstand en dus wisten Mollema en zijn metgezellen nog voor de 11 kilometer lange slotklim naar Lagos de Covadonga dat de ritzege er niet in zou zitten vandaag.

Slotklim

Toch probeerde de pas 22-jarige Garcia Cortina het nog even alleen. Terwijl Mollema halverwege de klim weer werd opgeslokt door de groep met favorieten, stribbelde de Spanjaard bewonderenswaardig lang tegen.

Dat gold niet voor Wilco Kelderman, die net als zaterdag een mindere dag kende en uiteindelijk ruim 3.30 minuten moest prijsgeven op de groep met favorieten.

Wilco Kelderman moet lossen op de klim naar Lagos de Covadonga NOS

Op 7 kilometer onder de top van Lagos de Covadonga lanceerde Astana-kopman López zijn aanval. De Colombiaanse nummer vier van het klassement kreeg geen ruimte van zijn concurrenten. Thibaut Pinot even later wel.

Achter de Fransman werd het daarna niet meer rustig. Na meerdere aanvallen van rodetruidrager Simon Yates, López, Enric Mas en Nairo Quintana moest ook Steven Kruijswijk lossen.

Samen met Alejandro Valverde hield hij de vier concurrenten echter in het zicht, waardoor hij vlak voor de streep weer kon aansluiten bij de groep met favorieten en daarmee zijn vijfde plaats in het klassement veiligstelde.

Uitslag en klassement

STER reclame