Kruijswijk na sterk optreden in veertiende etappe

Waar in de finale van de veertiende etappe louter Colombianen werden verwacht en wellicht ook een Brit, was het een Nederlander die voor de eerste schifting zorgde. "Een beetje een opwelling", bekende Steven Kruijswijk na afloop.

De nummer vijf van de Tour bleef uiteindelijk niet uit de greep van zijn concurrenten, maar hij hield zijn versnelling lang vol en kwam tenslotte als zesde over de finish. En dat op een klim met stroken van zeventien procent stijging.

"Ik zat van voren en ze trokken door. Ik dacht: laat ik ritme zoeken en tempo rijden. Dat is beter: dat ze van achteren terugkomen dan dat je zelf moet inhalen."

Yates pakt ritzege en leiderstrui na zware slotklim

Het gaatje dat Kruijswijk sloeg werd nooit echt groot, maar snel kwamen Nairo Quintana, Miguel Ángel López, Simon Yates en Alejandro Valverde ook niet terug in zijn wiel.

De renner van Lotto-Jumbo bleef op zijn limiet rijden en zorgde ervoor dat hij zichzelf niet opblies. "Ik heb het zo geprobeerd en volgens mij was dat best wel een goed plan. Ik verlies niet zoveel tijd, het ging beter dan gisteren."

De schade bedroeg elf seconden, waar hij in de dertiende etappe bijna een halve minuut verloor. Hij steeg erdoor naar plaats vijf in het klassement.

Yates ziet geduld beloond worden, 'maar de verschillen zijn nog klein'

Even mocht hij hopen op de ritzege, maar: "Yates was wel heel sterk. Voor mij is dit een goed teken, dat het dag na dag beter gaat. Ik had echt wel power en dat is goed op zo'n klim. Morgen weer een lastige dag, dan gaat het weer slopend zijn. Als ik morgen weer een goede dag heb, kijk ik wel uit naar die tijdrit."

De race tegen de klok is op dinsdag, een dag na de rustdag.

Leezer over de slotklim: 'Het heeft niet veel meer met fietsen te maken'

STER reclame