Yates pakt ritzege en leiderstrui na zware slotklim

Simon Yates heeft de macht gegrepen in de veertiende etappe van de Ronde van Spanje. Naast de ritzege pakte de Brit ook de rode leiderstrui, die hij overneemt van Jesús Herrada. De Spanjaard kon op de steile laatste beklimming, de Alto Les Praeres (vier kilometer tegen gemiddeld 12,5 procent), niet met de favorieten mee.

Steven Kruijswijk demarreerde op die slotklim, met stukken van maar liefst 23 procent. Hij pakte zo'n 25 meter op de concurrentie. Alejandro Valverde reed het gat naar Kruijswijk dicht met de jonge Enric Mas in zijn wiel. Niet veel later sloten ook Simon Yates, Nairo Quintana en Miguel Àngel López weer aan.

Yates valt aan en niemand kan mee

De volgende aanval werd geplaatst door Quintana. Hij kwam met zijn Colombiaanse landgenoot López tot twee keer toe niet weg. In de slotkilometer werd een aanval van Yates de concurrentie te machtig.

Yates kwam twee tellen voor López en Valverde over de finish. Nairo Quintana eindigde achter Thibaut Pinot als vijfde. Kruijswijk werd zesde, elf seconden achter de ritwinnaar. Wilco Kelderman kwam als vijftiende binnen op ruim een minuut.

Kruijswijk stijgt in het klassement naar de vijfde plaats op 1.23 van Yates. Valverde staat twintig tellen achter de Brit tweede, Quintana (25 seconden) is de nummer drie.

Kelderman stijgt een plekje, van dertien naar twaalf. Zijn achterstand op de klassementsleider bedraagt 3.21.

De uitslag van de veertiende etappe

STER reclame