Matteo Trentin verslaat Wout van Aert (3de) en Mathieu van der Poel (2de) bij de EK in Glasgow EPA

Mathieu van der Poel is er net niet in geslaagd de Europese titel op de weg voor zich op te eisen. Op het kletsnatte parcours in Glasgow werd de Nederlands kampioen geklopt in de sprint van een kleine kopgroep. Matteo Trentin bleek iets sneller.

Met Wout van Aert op de derde plaats bestond het gehele podium uit (oud-)veldrijders.

Trentin was als junior Italiaans kampioen veldrijden, Van der Poel en Van Aert zijn beiden al eens wereldkampioen geweest in het veld.

Trentin houdt Van der Poel van Europese titel

Dat de veldrijders Van der Poel en Van Aert het goed zouden doen in Glasgow was niet heel gek op een parcours van 230 kilometer met 30 bochten per ronde van 14,4 kilometer. Ideaal dus voor renners die gewend zijn aan het draaien, keren, remmen en aanzetten; kenmerken die typisch zijn voor een veldrit.

Bovendien zorgde de overvloedige Schotse regen voor een extra moeilijkheidsfactor. Dat bleek diep in de finale, toen Maurits Lammertink plotseling onderuit ging en de helft van de kopgroep zijn voorbeeld volgde.

Zo werd duidelijk dat Trentin, Van der Poel, Van Aert en Herrada om de prijzen zouden gaan sprinten. Daarin bleek de rappe Italiaan de sterkste.

Mathieu van der Poel trots op zilver: 'De beste heeft gewonnen'

Mindere goden

De eerste uren van het kampioenschap werden bepaald door een kopgroep van mindere goden, waarvan de Let Krists Neilands de bekendste naam was.

De kopgroep werd uit elkaar geslagen door een valpartij, die niet zou hebben misstaan bij het synchroonzwemmen. De Griek Tzortzakis gleed op de spekgladde tegels in het centrum van Glasgow onderuit en als in een perfecte choreogroafie deden de Zwitser Roland Thalmann en de Oostenrijker Matthias Krizek hetzelfde.

Synchroonvallen in de kopgroep bij EK wielrennen

Op 73 kilometer werden de koplopers ingelopen door de Belgen Jelle Wallays en Tosh Van der Sande en Davide Cimolai. Die laatste zou uiteindelijk de finale mee helpen kleuren.

Topfavoriet Peter Sagan - de winnaar van het eerste EK op de weg voor profs in 2016 - had het EK toen al voor gezien gehouden.

Ook Moreno Hofland, vorig jaar nog goed voor WK-brons in Herning, moest concluderen dat dit niet zijn dag zou worden. De machtssprinter van Lotto-Soudal kampte na de Ronde van Polen naar eigen zeggen met "superslechte benen".

Beslissende slag

De Belg Xandro Meurisse stond aan de basis van de beslissende vlucht. Hij sprong weg op 50 kilometer van de meet, reed even alleen, maar kreeg alsnog gezelschap van negen man.

Naast Mathieu van der Poel en Maurits Lammertink bestond die kopgroep uit Meurisse, Wout Van Aert (Bel), Davide Cimolai, Matteo Trentin (Ita), José Herrada (Spa), Nico Denz (Dui), Michael Albasini (Zwi) en Pierre-Luc Périchon (Fra).

In de slotronde was het wachten op aanvallen, toen Lammertink met nog 9 kilometer te gaan op een dranghek knalde. Ook Albasini, Meurisse, Périchon en Denz raakten achterop door de val.

Lammertink zorgt met val voor beslissende breuk in kopgroep

Daardoor hadden Van der Poel, Van Aert, Trentin en Herrada opeens een gat. Van de gevallenen wist alleen Cimolai nog aan te sluiten en die bleek uiteindelijk goud waard voor zijn ploeggenoot Trentin.

De 29-jarige Italiaan, die met twee ritzeges in de Tour, vier dagzeges in de Vuelta en één etappeoverwinning in de Giro, al tot de eliteclub van winnaars in alle grote rondes behoort, is als Europees kampioen de opvolger van Alexander Kristoff.

STER reclame