NOS WielrennenAangepast

Mathieu van der Poel grijpt wegtitel bij de profs

Samenvatting NK wielrennen voor de profs

Mathieu van der Poel is in Hoogerheide verrassend Nederlands kampioen bij de wielerprofs geworden. De mondiale topper in het veldrijden, die zich de hele dag al had laten zien, was na 222 kilometer koers met een enerverende slotfase de sterkste in de sprint van een kleine groep.

Danny van Poppel, Mathieu van der Poel, Dennis van Winden en Jan Willem van Schip gingen de laatste ronde van 11,5 kilometer in met een voorsprong van 25 seconden op een omvangrijke achtervolgende groep. Die marge bleek niet voldoende om onderling de prijzen te mogen verdelen.

In voetsporen vader

Onder aanvoering van Niki Terpstra werd het gat gedicht, waarna Koen de Kort er 1,5 kilometer voor de finish tussenuit kneep. De 35-jarige routinier kon het echter net niet bolwerken.

In de sprint licht omhoog bleek Van der Poel, die de ambitie heeft om als mountainbiker naar de Olympische Spelen in Tokio te gaan, nog altijd energie over te hebben. De 23-jarige coureur van Corendon-Circus toonde zich verreweg de snelste en trad in de voetsporen van zijn vader Adrie van der Poel, die in 1987 Nederlands kampioen werd.

Danny van Poppel, ook al een renner die de finale kleur had gegeven, moest genoegen nemen met zilver, terwijl titelverdediger Ramon Sinkeldam als derde over de streep kwam.

Wilco Kelderman behoorde tot de voornaamste uitvallers bij het NK voor de profs. Hij kwam al vroeg in de wedstrijd ten val. Hoewel de kwetsuren beperkt leken tot schaafwonden, hield de man die tijdens de Tour Sunweb-kopman Tom Dumoulin moet bijstaan in de bergen het meteen voor gezien.

Geen samenwerking

Op initiatief van Van der Poel was op circa 55 kilometer van de streep de kopgroep met Van Schip, Van Poppel en Van Winden ontstaan. Drie koplopers werkten goed samen, maar de op zijn sprint vertrouwende Van Poppel deed niets.

Toch leek het kwartet uit de greep van het flink uitgedunde peloton te blijven, waar tot genoegen van de Lotto-Jumbo-ploeg van Van Poppel van enige samenwerking geen sprake was. Het verschil met de koplopers bleef daardoor kilometerslang rond de halve minuut schommelen.

Pas in de laatste van vijftien ronden van 11,5 kilometer, die volgden op de aanloop van zo'n 50 kilometer, kwam het peloton dichterbij. Dat was vooral de verdienste van Niki Terpstra, die zich in inspande voor sprinter Fabio Jakobsen, zijn ploeggenoot bij QuickStep.

Duwtje

Toen het peloton de vluchters bijna te pakken had, sprong met zo'n negen kilometer voor de boeg Van Poppel weg uit de kopgroep. Hij werd teruggepakt waarna een vrijwel compleet peloton op de vluchters neerstreek.

Dat peloton brak weer toen Koen de Kort demarreerde. Maar uitgerekend de hoofdrolspelers in de vlucht haalden hem terug en sprintten om de zege. Van der Poel was zo sterk dat hij zelfs de tijd had om Sinkeldam nog even een duwtje te geven om zo op volle snelheid door te kunnen.

Top-10 NK wielrennen voor de profs (221,6 km)

1. Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) 5.21.42
2. Danny van Poppel (Lotto-Jumbo) z.t.
3. Ramon Sinkeldam (FDJ) z.t.
4. Timo Roosen (Lotto-Jumbo) z.t.
5. Mike Teunissen (Sunweb) z.t.
6. Sebastian Langeveld (Drapac) z.t.
7. Pieter Weening (Roompot) z.t.
8. Bas van der Kooij (Alecto) z.t.
9. Dennis van Winden (Israel Cycling Academy) z.t.
10. Piotr Havik (Beat) z.t.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl