Van Vleuten soleert glansrijk naar eindzege Giro Rosa Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Annemiek van Vleuten heeft de Giro Rosa op haar naam geschreven. De wereldkampioene tijdrijden deed dit op grootse wijze door ook de laatste etappe te winnen.

De renster van Mitchelton-Scott zat in de slotetappe van en naar Friuli de hele dag in het peloton. Op tien kilometer van de meet demarreerde Van Vleuten uit het peloton om uiteindelijk solo binnen te komen. Team Sunweb-renster Lucinda Brand kwam als tweede over de streep.

De 35-jarige Van Vleuten volgt Anna van der Breggen op die vorig jaar de Giro Rosa op haar naam schreef.

Geen gevaar

Met een voorsprong van 3.35 op de nummer twee had Van Vleuten een riante uitgangspositie voor de start van de laatste rit. Zaterdag zegevierde ze op de Monte Zoncolan nadat ze donderdag al had toegeslagen in de klimtijdrit. Met een voorsprong van 2.29 op de nummer twee mocht ze toen de roze leiderstrui aantrekken. Die kwam daarna geen moment meer in gevaar.

Van Vleuten dolgelukkig na winst Giro Rosa: aanval is de beste verdediging

Vorig jaar verloor Van Vleuten het roze vanwege een onoplettendheid in een waaieretappe. Toen werd ze uiteindelijk derde. Vandaag kwam de eindoverwinning geen seconde in gevaar.

Derde Nederlandse

Van Vleuten is de derde Nederlandse winnares die de Giro Rosa weet te winnen. Marianne Vos (2011, 2012 en 2014) en Anna van der Breggen (2015 en 2017) gingen haar voor.

STER reclame