Van Vleuten begint aan laatste etappe Giro Rosa in roze leiderstrui

Met een voorsprong van 3.35 op de nummer twee begint Annemiek van Vleuten vandaag met een riante uitgangspositie aan de laatste etappe van de Giro Rosa.

"Ik ben met een gerust hart gaan slapen", zegt Van Vleuten dan ook in Langs de Lijn. Toch is waakzaamheid geboden. Want waar sommige grote rondes een traditie van feestelijke slotetappes kennen, geldt dat niet voor de Giro Rosa.

"Het wordt zeker geen formaliteit", weet Van Vleuten. "Ik verwacht echt wel aanvallen. Er kan nog van alles gebeuren. Er zitten nog een lastige klim en een afdaling in de finale. Maar ik heb de rit verkend, dus ik ben er wel gerust op."

'Nog geen formaliteit, maar ik ben er wel gerust op'

De verkenning van de slotetappe is het bewijs van de dure les die van Van Vleuten en haar ploeg Mitchelton-Scott vorig jaar geleerd hebben. Toen kostte onoplettendheid in een waaieretappe haar de eindzege en moest ze genoegen nemen met de derde plaats in het klassement.

"Dat was onwijs zonde. Ik had wel de benen om te winnen, maar door stommiteiten heb ik te veel tijd verloren. Daar heb ik van geleerd. En de ploeg ook. We zijn nu veel beter gefocust."

Mythische berg

Van Vleuten dankt haar ruime marge op de concurrentie aan haar weergaloze optredens in de klimtijdrit en de etappe naar de top van de Monte Zoncolan. In beide gevallen kwam ze zegevierend over de streep.

Van Vleuten superieur op Monte Zoncolan Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Het doel was eigenlijk om op de Zoncolan mijn roze trui te verdedigen, maar ik had al van tevoren tegen de ploegleiding gezegd dat ik die etappe ook wel heel graag wilde winnen. Want hoe vaak krijg je nou de kans om op zo'n mythische berg te kunnen winnen?"

Tot halverwege die beklimming dacht Van Vleuten dat ze een streep kon zetten door die ambitie, want de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman reed in een straf tempo naar de top.

"Het was vrij zwaar. Ik had behoorlijk veel moeite om haar te volgen. Maar ik zag ook dat ze steeds weer snel ging zitten als ze op de pedalen ging staan. Dus ik wist: jij gaat mij er niet af krijgen. Sterker nog, ik ga jou eraf rijden straks."

Derde Nederlandse

Een eindzege in de Italiaanse etappekoers brengt Van Vleuten in de voetsporen van Anna van der Breggen, die de ronde vorig jaar en in 2015 op haar naam schreef, en Marianne Vos, de winnares van 2011, 2012 en 2014.

STER reclame