Betty serveert! De strijd van tenniskampioene Stöve Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Betty Stöve is met tien grandslamtitels zonder twijfel Nederlands beste tennisspeelster ooit. In de jaren zeventig behoorde ze tot de absolute wereldtop en dat is ook nu nog te merken, want grootheden en voormalig rivalen Billie Jean King, Virginia Wade en Martina Navratilova halen graag herinneringen aan haar op.

Dat doen ze in een aflevering van Andere Tijden Sport (vanavond om 21.30 uur op NPO 1), waarin historisch filmmateriaal van de vader van Stöve wordt gebruikt om een portret te maken van een Rotterdams meisje dat uitgroeit tot Nederlands eerste grote tennisvedette bij de vrouwen.

Herinneringen ophalen op Wimbledon

Stöve wint al haar grandslamtitels in het dubbelspel en gemengd dubbelspel, maar bereikt in 1977 ook in het enkelspel de finale van Wimbledon. Een droom die uitkomt. Ze keert terug naar Londen waar ook King, Navratilova en Wade, van wie ze de finale verloor, zijn.

Belangrijk moment in de carrière van Stöve is haar besluit om begin jaren zeventig naar de Verenigde Staten te gaan en daar te spelen tegen de grote speelsters van die tijd. Zo raakt ze ook betrokken bij de emancipatie van het vrouwentennis.

Sigarettenmerk als sponsor

Door de Virginia Slims toernooien, tennistoernooien voor vrouwen (toen gesponsord door een sigarettenmerk!), krijgen de vrouwen veel media-aandacht. Ze richtten daarna gezamenlijk de Women's Tennis Association op. King is voorzitter, Stöve penningmeester. Het is het begin van een lange strijd voor gelijke rechten.

Billie Jean King over Betty Stöve: "Ze is een doorzetter. Als ze iets wil, zorgt ze ook dat het gebeurt. Die gedachte is heel geruststellend, dat Betty niet opgeeft."

STER reclame