Kiki Bertens ANP

In de kwartfinales eindigde het sprookje van Kiki Bertens op het gras van Wimbledon. De Duitse Julia Görges sneed haar in drie sets de pas af naar de laatste vier van het befaamde grandslamtoernooi in Londen.

"Balen natuurlijk dat ik die wedstrijd niet heb weten te winnen. Maar het waren supermooie weken hier met superresulaten", relativeert de Wateringse, die op weg naar de kwartfinale onder anderen de top-10-speelsters Venus Williams en Karolina Plisková versloeg, de nederlaag al snel na afloop. "Daar ben ik toch ook wel trots op."

Bertens baalt van uitschakeling: maar ben ook trots Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bertens hield lang gelijke tred met Görges, won zelfs de eerste set en kwam in de tweede op 5-5. Toch had ze niet het gevoel grip te hebben op haar opponente. "Zij speelde erg sterk, maar pakte in het begin haar kansen niet en ik wel. Daardoor won ik de eerste set, al viel die met een beetje geluk mijn kant op. Ik heb in de wedstrijd geen moment het gevoel gehad dat ik de betere was. Ook in die eerste set niet."

Paar puntjes

"Zij ging steeds beter spelen. Ze speelde met veel druk en serveerde goed. Ze maakte het mij echt lastig. Ik was er in die tweede set toch nog dichtbij. Het scheelde maar een paar puntjes of ik pak die ook. Maar het is vandaag helaas niet gelukt."

Desondanks kijkt Bertens, die op het gravel van Roland Garros wel al eens de laatste vier bereikte, met tevredenheid terug op Wimbledon. "Ja, natuurlijk. Ik stond hier in de kwartfinales. Supermooi. Daar had ik vooraf gelijk voor getekend. Ik moet daar tevreden mee zijn en alle nu alle goede dingen meenemen naar de rest van het jaar."

Doorpakken

Leek Bertens de nederlaag tegen vriendin Görges - "Ik ben blij voor haar" - al te hebben geaccepteerd, coach Raemon Sluiter was nog niet zover. "Kwartfinale Wimbledon. Dan wil je doorpakken. Tuurlijk, het genieten gaat echt wel komen. Kiki heeft een fantastische prestatie geleverd de laatste anderhalve week. Maar voor mij als coach is er nog geen ruimte om meteen na het matchpoint te roepen: o, wat geweldig."

Bertens' coach Sluiter: moet deze kwartfinale nog even verwerken Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hij had gezien dat zijn pupil het erg moeilijk had tegen haar Duitse tegenstandster. "Ze voelde heel erg dat Görges haar vanaf het begin bij de strot greep. Ze heeft zich daar heel lang aan kunnen ontworstelen, maar op een gegeven moment kneep Görges door. Ze liet niet meer los. Dan kun je denken: poeh, ik loop er de hele tijd achteraan, qua spel.

Vervolgstap

"Maar je kunt ook denken: wacht effe, het staat 6-3, 5-5 en zij heeft misschien gevoelsmatig het betere van het spel, maar ik sta wel voor, dus blijkbaar heb ik op de belangrijke punten de juiste dingen gedaan en heeft zij net even niet thuis gegeven. Dat is een vervolgstap die ik nog voor Kiki voor ogen heb: dat je op het moment dat je het gevoel hebt weggeslagen te worden, je aan de stand vasthoudt."

Toch heeft Bertens wel degelijk progressie getoond in Londen, vindt ook Sluiter. "Ze heeft hier zo veel aanvallender gespeeld dan haar natuur is. Als je van huis uit een agressief persoon bent, is dat veel makkelijker dan als je een meisje bent van 'laat mij maar met rust'. Daar heeft ze geweldige stappen in gemaakt. En ook in mentaal opzicht, op de momenten dat het even wat minder ging."

STER reclame