Tom Dumoulin krijgt na zijn valpartij een nieuwe fiets
NOS WielrennenAangepast

Dumoulin herovert tweede plaats in Giro ondanks 'lichte valpartij'

Ondanks een valpartij is Tom Dumoulin in de Giro d'Italia gestegen van de derde naar de tweede plaats, omdat de Colombiaan Esteban Chaves vanwege een allergie voor pollen al op de eerste klim van de 244 kilometer lange tiende etappe - de langste rit deze ronde - afhaakte en uiteindelijk op een achterstand van 25 minuten binnenkwam.

In de door de Sloveen Matej Mohoric gewonnen etappe liep rozetruidrager Simon Yates daarentegen wel weer drie seconden uit op Dumoulin door een tussensprint te winnen. De Limburger leek zich er niet druk om te maken. Het verschil tussen de twee is nu 41 seconden.

'Lichte valpartij' Dumoulin

Dumoulin beleefde in de slotfase spannende momenten. Op achttien kilometer voor de meet kwam hij buiten beeld "licht ten val", meldde zijn ploeg Sunweb. Zelf dacht hij daar anders over. De winnaar van vorig jaar moest in ieder geval van fiets wisselen, maar Sam Oomen bracht hem rap terug in de groep met favorieten.

Toen concurrerende ploegen lucht kregen van de problemen van Chaves, gaven ze direct gas en de achterstand van de Colombiaan werd groter en groter. Mohoric, die vorig jaar al een rit in de Vuelta won, zat toen al mee in een eerste vluchtgroep van de dag.

In de slotfase ging de Sloveen achter de ontsnapte Marco Frapporti aan en daarbij kreeg hij gezelschap van Davide Villella en Denz. Op het laatste klimmetje probeerde hij de Italiaan en de Duitser te lossen. Dat lukte niet meteen, want Denz kwam terug.

Mohoric klopt Denz in sprint-a-deux

In de sprint kon Denz, wiens beste prestatie een vierde plaats was in het koersje Cholet-Pays De Loire, nog even naast Mohoric komen. Daar bleef het bij. Sam Bennett, die al een Giro-rit won, moest het 34 seconden later met plaats drie stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl