Met zijn eerste overwinning in Parijs-Roubaix heeft Peter Sagan opnieuw een parel toegevoegd aan zijn toch al rijk versierde kroon. De Slowaakse drievoudig wereldkampioen van Bora was in de 116de editie medevluchter Silvan Dillier te snel af op de wielerbaan.

Niki Terpstra, vorige week winnaar van de Ronde van Vlaanderen, eindigde op 57 seconden van Sagan op de derde plaats.

Sagan won naast zijn drie wereldtitels ook al eens de Ronde van Vlaanderen, in 2016, en haalde het podium in Milaan-Sanremo en de Amstel Gold Race. In Parijs-Roubaix was de Slowaak tot zondag niet verder gekomen dan een zesde plaats in 2014.

Sagan gaat, QuickStep reageert niet

Sagan sprong op 54 kilometer van de meet weg, reed in één ruk naar negen vroege vluchters toe en schudde de laatste avonturier, Dillier, af op het Velodrome in Roubaix.

Sagan gaat ervandoor, QuickStep reageert niet

In totaal kregen de renners 54 kilometer aan kasseien te verwerken in de Hel van het Noorden. De spreekwoordelijke hel manifesteerde zich zoals gebruikelijk al op de eerste kasseistrook van de dag, waar de puntige stenen al snel slachtoffers eisten.

Favorieten als Greg van Avermaet en Alexander Kristoff raakten door valpartijen achterop en Zdenek Stybar moest door een lekke band terrein prijsgeven. Maar alle drie zaten ze ook snel weer vooraan. Sebastian Langeveld viel nog voor het Bos van Wallers en dat betekende einde verhaal voor hem. Ook de Noor Kristoff haakte later af na een zware val.

Teunissen trekt ten aanval

Gilbert trok samen met Mike Teunissen ten aanval in het Bos van Wallers, maar ver kwamen zij niet.

Teunissen trekt met Gilbert ten aanval in Bos van Wallers

De finale begon in feite met de aanval van Sagan op 54 kilometer van de meet. Achter hem ontstond een elitegroepje jagers met Niki Terpstra, Van Avermaet (de winnaar van 2017), Sep Vanmarcke, Jasper Stuyven en Wout van Aert. Philippe Gilbert zat er aanvankelijk ook bij, maar hij kon uiteindelijk het tempo niet aan.

Toen Terpstra even flink gas gaf, kwamen de vijf achtervolgers op 45 seconden, maar daar bleef het bij. Van Aert moest na een lekke band de witte vlag hijsen.

Sagan kan Dillier niet lossen

Sagan bleef voluit gaan en voor hem was het wachten tot Dillier, die immers al na 35 kilometer op avontuur was gegaan, zou afhaken. Maar dat deed hij niet.

Sagan en Dillier overleven de laatste zware stroken op weg naar Roubaix

De Zwitser gaf geen krimp, reed zelfs als eerste het Velodrome op, maar was kansloos in de eindsprint. Terpstra, die de kasseienklassieker won in 2014, had met een versnelling zijn drie kompanen achter zich gelaten en eindigde als derde.

Van Avermaet bleef in de strijd om de vierde plaats Stuyven en Vanmarcke voor.

Uitslag Parijs-Roubaix

STER reclame