NOS

Een hoog Oranje-gehalte in Studio Voetbal, twee dagen na Nederland-Engeland en een dag voor Portugal-Nederland. Te gast zijn voormalig perschef Kees Jansma en de oud-internationals Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart.

Arjen Robben bedankte zelf voor het Nederlands elftal, Wesley Sneijder werd bedankt en Robin van Persie mag nog hopen. En Van der Vaart? "Ik heb nooit bedankt", zegt hij in Studio Voetbal. Realistisch gezien zit een vervolg van zijn interlandloopbaan er niet meer in, weet hij zelf.

"Op mijn hoogtepunt stoppen heb ik al voorbij laten gaan", grapt de 35-jarige middenvelder van FC Midtjylland. Op een officieel afscheid zit Van der Vaart ook niet echt te wachten. "De mensen hebben genoten en ik heb genoten van de mensen. Als het komt, komt het. En zo niet, ook prima."

'Medelijden met Bas Dost'

Van der Vaart had niet bepaald genoten van het Nederlands elftal afgelopen vrijdag. "Zeker aan de bal was het heel slecht en teleurstellend. Er zitten wel 50.000 man op de tribune. Dan kan je wel een beetje ballen tonen."

'Dost kan niet voetballen'

Ook van spits Bas Dost was Van der Vaart niet onder de indruk. "Van een speler van het Nederlands elftal mag je verwachten dat je een bal kan aannemen of een vrije trap versiert. Anders kom je niet onder de druk uit. Ik ben fan van hem, maar wel als pinchhitter. In de basis tegen Engeland heb je niet veel aan hem."

"Ik had medelijden met Dost", zegt Van Hooijdonk. "Bij elk land dat domineert, zou hij in de punt kunnen spelen, dan wordt hij in zijn kracht gebruikt. Alleen dit Oranje is daarvoor niet sterk genoeg. Nu komt juist zijn zwakte naar boven."

"Hij is een goede afmaker, maar kan niet voetballen", gaat Jansma verder. "Sneu voor hem. Dat vindt hij verschrikkelijk, maar het is wel een feit. Je kan hem niet aanspelen zoals vroeger Wim Kieft."

Oude rotten terug

"Wie moet er dan in de spits?", vraagt presentator Tom Egbers zich af.

"Ik zou Robin van Persie zestig minuten laten spelen", zegt Van der Vaart. "Hij kan de bal verplaatsen en dan kan je doorvoetballen."

Wat vindt Kees Jansma van het nieuwe persbeleid bij Oranje?

Van Hooijdonk haalt een andere oude koe uit de sloot. "Ik opteer voor Wesley Sneijder op 6. Hij speelt elke week. Die kan je uitstekend gebruiken als verbindingsspeler."

"Dat kan niet meer", zegt Jansma resoluut. "Het is tijd voor een nieuwe generatie."

Zeven nieuwe namen

Chef voetbal van de NOS Arno Vermeulen meldt vanuit Genève de opstelling van Oranje tegen Portugal, met veel wijzigingen en geen plaats voor Dost. Jasper Cillessen staat op doel, centraal achterin staan Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt en Nathan Aké, die de plaats inneemt van Stefan de Vrij.

Tonny Vilhena en Kenny Tete bezetten de zijkant en op het middenveld maken Donny van de Beek en Davy Pröpper hun entree naast Georginio Wijnaldum. Memphis Depay en Ryan Babel zullen het aanvalskoppel vormen.

Vermeulen: een totaal ander Oranje tegen Portugal

"De opstelling zegt me niet zoveel", aldus Van der Vaart. "Ik wil dat ze laten zien dat ze kunnen voetballen."

Toekomst Van der Vaart

De grote slotvraag is waar de toekomst van Van der Vaart ligt. Zijn contract bij het Deense FC Midtjylland loopt na dit seizoen af.

"Ik wil graag nog een jaartje voetballen, het liefst in de buurt. Nederland, Denemarken natuurlijk. We gaan het zien."

"Het klinkt alsof je hoopt in Denemarken te blijven bij je geliefde", zegt Egbers.

"Dat zou het beste zijn Tom."

Van der Vaart: wil nog graag jaartje voetballen

STER reclame