NOS VoetbalAangepast

Koeman mysterieus over spelsysteem: ik noem het geen 4-3-3

Bondscoach Ronald Koeman wil een dag voor de oefeninterland tegen Engeland helemaal niets kwijt over de opstelling, maar wel een heel klein beetje over het systeem.

"Ik ben niet gewend om alles open en bloot op tafel te leggen als je een dag later moet spelen", sprak Koeman op een persconferentie.

Koeman laat niets los over opstelling en systeem

De verwachting is dat Nederland met een 5-3-2 opstelling tegen Engeland aantreden. Maar Koeman wilde daar niets over zeggen. "Dat heeft weinig zin. Dat weten jullie toch al, waarom vraag je het dan?" Desgevraagd wilde de bondscoach zijn systeem toch nog enigszins benoemen: "Ik noem het geen 4-3-3."

"De komende vier interlands wil ik gebruiken voor iets anders", zei Koeman over zijn vermoedelijk nieuwe speelwijze met drie centrale verdedigers en aanvallende backs . "We hebben niet meer de echte toppers, dus dan zoek je het in andere dingen. Ik zeg niet dat we nooit meer 4-3-3 gaan spelen."

Iedereen is fit

Het Nederlands elftal beschikt tegen Engeland over een fitte selectie. Over de opstelling wilde Koeman niets zeggen. Alleen Virgil van Dijk lijkt vrijdag in de Amsterdam Arena zeker van een basisplaats; de 26-jarige Liverpool-verdediger is de nieuwe aanvoerder van Oranje.

Koeman maakt Van Dijk aanvoerder van Oranje

Winnen tegen Engeland zou een mooie opsteker zijn, maar het gaat de bondscoach zeker ook om het spel. "We hebben niet voor niets gedeeltelijk besloten getraind. Als je daar contouren van terugziet in de wedstrijd, wat gepaard gaat met een resultaat, dan zou dat heel mooi zijn. Want dat hebben we hard nodig."

Op de vraag of Koeman als bondscoach zijn eerste interland sowieso niet wil winnen, was hij helder: "Ja, maar ook de tweede en de derde en de vierde."

Verjaardagsliedje en advies voor Kluivert

Koeman vertelde dat hij Justin Kluivert heeft aangeraden om langer bij Ajax te blijven. "Hij praat nu met Ajax over een nieuw contract. In mijn ogen is langer in Nederland blijven het beste. Hij is pas achttien jaar. Dat is te vroeg om bijvoorbeeld al naar de Premier League te gaan", gaf hij als antwoord op vragen van de Engelse pers.

Koeman noemt Kluivert 'slim mannetje' na verjaardagsliedje

De linksbuiten deed in ieder geval wel goede zaken bij de bondscoach, die woensdag zijn 55ste verjaardag vierde. Kluivert moest net als de andere vier debutanten een liedje zingen. "De jongste was als eerste", verklapte Koeman. "Dus je kan wel raden welk liedje kleine Kluivertje ging zingen. Lang zal hij leven. Slim mannetje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl