ANP

Het verhoor van Astrid Holleeder door de verdediging van haar broer Willem liep vandaag opnieuw stroef. Op de derde dag van haar verhoor botste Astrid regelmatig met haar broer Willem, die zich enkele keren niet kon inhouden en door haar verklaring heen begon te praten.

De advocaat van Willem Holleeder, Sander Janssen, zei tevreden te zijn met de verklaringen van Astrid. "We hebben nieuwe informatie verzameld die wat zegt over de betrouwbaarheid van de getuige."

En ook het Openbaar Ministerie is tevreden: "Astrid Holleeder heeft consistent verklaard. Er zijn door de verdediging veel vragen gesteld om haar neer te zetten als onbetrouwbare getuige, maar wij vinden dat ze overeind is gebleven."

Lees hieronder het verslag terug vanuit de rechtszaal:

15.50 uur

Astrid Holleeder leest een brief voor die haar moeder heeft gestuurd aan de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, waar Willem Holleeder gevangen zit.

"Als Willem uit de EBI zou komen, is het leven van mijn kinderen en kleinkinderen in gevaar", citeert Astrid. "Als hij zegt dat hij hen niets zal aandoen, bedoelt hij juist dat hij ze wél iets zal aandoen. Hij mag niet de kans krijgen hen te vermoorden."

Geemotioneerd citeert Astrid verder: "Wat erg voor een moeder van 81 jaar om deze brief te moeten schrijven. U denkt misschien: wat dramatisch. U kunt zich misschien niet voorstellen dat dit kan gebeuren. Dáár rekent Willem op."

Volgens Astrid is het belangrijk deze brief voor te lezen. "Alles wat mijn broer en ik zeggen is welles-nietes. Maar dit komt van mijn moeder."

"Ik weet gewoon dat dit gedicteerd is", reageert Willem Holleeder koeltjes. "Dit is niet hoe mijn moeder schrijft. In 2014 heeft mijn moeder me erop aangesproken dat ik de kinderen heb bedreigd. Ik zei: dat gaat gewoon om geld. M'n moeder zei: 'Ze hebben me een bandje laten horen'. Astrid heeft m'n moeder daar gek mee gemaakt. Ze voert een angststrategie. Ze wil iedereen die angst aanpraten en dat is het verhaal."

15.00 uur

De 'nieuwe' geheime opnamen die Astrid Holleeder heeft gemaakt van haar broer Willem, mogen vandaag niet worden afgespeeld in de rechtszaal. De rechtbank vindt dat Willem Holleeder het recht heeft om de bandjes eerst zelf te beluisteren.

Vorige week leverde Astrid Holleeder nog eens vijftien gesprekken in bij het Openbaar Ministerie, die ze een paar jaar geleden stiekem heeft opgenomen met haar broer. Volgens haar staat er belastend materiaal op. Vorige week zei ze huilend dat haar broer weet "dat het nu voorbij is". Het Openbaar Ministerie wilde twee fragmenten laten horen en Willem Holleeder daarmee op zitting confronteren.

Maar de verdediging van Holleeder zat niet te wachten op zo'n verrassing. De advocaten van Holleeder wilden de gesprekken eerst zelf kunnen beluisteren, ook om de context te kunnen bepalen. Ze kregen daarin gelijk van de rechtbank, die oordeelde dat "het verdedigingsbelang voor gaat op het verrassingseffect".

12.00 uur

De advocaat van Willem Holleeder wil weten of het waar is dat Astrid een relatie heeft gehad met drugsbaron Johan V., die óók betrokken zou zijn geweest bij de afhandeling van de criminele erfenis van Cor van Hout.

Astrid ontkent.

Sander Janssen: "Zijn dochter zegt iets anders..."

Volgens Astrid liegt ze.

Over het feit dat Johan V. 's ochtends om 06.00 uur bij Astrid op de koffie zat: "Hij huurde de bovenverdieping."

Over dat ze samen op de camping zijn gezien: "De schoonheid van de natuur heb ik dankzij meneer V. leren kennen."

Ondertussen in de videozaal

Vanwege de grote belangstelling voor het Holleeder-proces heeft de rechtbank vandaag een extra zaal met videoscherm ingericht in de rechtbank aan de Parnassusweg. Daar volgen ruim veertig mensen de zitting.

Een van hen is de 71-jarige Dirk, die het proces nauwlettend volgt. Hij stond vanochtend al om 06.00 uur in de rij voor de Bunker, maar koos uiteindelijk eieren voor zijn geld: "Toen stonden daar al zo'n veertig mensen, terwijl ze meestal 20 à 25 mensen toelaten."

Ook Rutger (27), die tegenover de rechtbank woont, is aanwezig. "Waarom zou je het niet volgen", zegt hij. "Het proces kost toch een paar miljoen."

De 27-jarige Rutger NOS

Bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-West stond vanochtend een minder lange rij dan tijdens eerdere zittingsdagen. Toch stond de eerste bezoeker hier al om 04.00 uur 's nachts voor de deur. Hij ziet verdachte Willem Holleeder en alle procespartijen toch liever in het echt.

11.00 uur

Voor het eerst is er een rechtstreekse confrontatie tussen Willem Holleeder en zijn zus Astrid. Het gebeurt nadat Astrid in woede was ontstoken over de gevolgen van haar getuigenis.

"Er is niet één voordeeltje geweest", roept ze. "Ze hebben ons laten bungelen, laten hangen. We zijn beloond met het kwijtraken van ons sociaal leven en beloond met een OM dat geen kloot voor ons heeft gedaan. Ik ben klaar met de beschuldiging dat wij liegen! Weet u waarom ik hier zo boos over word?"

Advocaat Sander Janssen: "Eh... nou?"

Astrid: "Wij moeten altijd ons kop houden. Op praten met de politie staat de doodstraf. En zelf heeft hij [Willem, red.] zijn eigen zusje [Sonja, red.] op die manier verraden." Volgens haar was het haar broer die de opsporingsdiensten heeft getipt over de criminele erfenis van Cor van Hout. "Hij was de enige die het wist."

Willem Holleeder kan zich niet meer inhouden: "Ze stapelt leugen op leugen op leugen. Ze liegt hier, ze pleegt meineed!"

Als hij vertelt welk contact hij heeft gehad met een officier van justitie, zegt de rechtbankvoorzitter: "U wilt dit niet horen, mevrouw? U zit met uw vingers in uw oren."

Astrid: "Ik kan het niet aanhoren. Ik word er misselijk van. Het moet gewoon een keertje stoppen."

De rechtbankvoorzitter: "Nou, negeert u hem. Kunnen we verder gaan met de beantwoording van de vragen?"

10.30 uur

Astrid: "Ik kan niet uitpraten!"

Janssen: "Niet uitpraten? Er komt geen einde aan!"

De advocaat van Willem Holleeder vindt dat hij geen concreet antwoord krijgt op zijn vragen, terwijl Astrid het gevoel heeft dat ze haar verhaal niet kwijt kan. Geërgerd: "Alles wat ik hier niet kan verklaren, zet ik gewoon op YouTube. Hebben we gewoon een openbare bron, kan iedereen er kennis van nemen."

Later vandaag zal het gaan over de nieuwe bandjes die Astrid Holleeder heeft ingeleverd bij het Openbaar Ministerie, waarop volgens haar belastende geluidsopnamen staan van haar broer. Ze zegt nog veel meer opgenomen gesprekken te hebben.

"Elk gesprek dat ik met mensen aanga neem ik op, zodat ze er niet een ander verhaal van kunnen maken", vertelt Astrid. "Doe ik dat met mijn eigen vrienden? Nee. Doe ik dat met iedereen die krioelt in die slangenkuil van hem [Willem Holleeder, red.]? Ja."

Holleeder zelf mengt zich in het verhoor, als het gaat over "een rondje lopen" op de dag dat Cor van Hout werd vermoord. Hij zou toen al de afwikkeling van de erfenis hebben besproken.

"Dat lieg je!", zegt Holleeder.

Astrid: "Jij hebt dat rondje gelopen, jongen. Ik was erbij."

10.00 uur

De advocaten van Willem Holleeder krijgen geen inzage in afspraken die het Openbaar Ministerie heeft gemaakt met Sonja Holleeder. Dat besluit de rechtbank.

De verdediging denkt dat Sonja, de andere zus, liegt over de afdoening van de criminele erfenis van Cor van Hout. Dat zou haar als getuige onbetrouwbaar maken. In 2011 schikte het OM voor 1,1 miljoen euro met Sonja Holleeder. In ruil daarvoor werd ze niet vervolgd voor het witwassen van het criminele vermogen van haar man Cor van Hout.

Dat ze twee jaar later belastende verklaringen tegen haar broer begon af te leggen, staat daar volgens de rechtbank los van. "Ze is geen kroongetuige aan wie voordeel is beloofd in ruil voor haar verklaring", aldus de rechtbank.

In 2016 kreeg Sonja nog een strafbeschikking opgelegd van het OM wegens "nieuwe strafbare feiten". Een strafbeschikking is een straf die door het OM zelf kan worden opgelegd, vaak in de vorm van een boete. Het OM wil niet zeggen waar die beschikking mee te maken heeft en hoeft van de rechtbank ook daarover geen openheid te geven. "Het is ons niet duidelijk hoe meer info over die transactie duidelijk kan maken of ze de waarheid spreekt."

Tijdlijn: hoe werd Willem Holleeder zo berucht?

STER reclame