Kjeld Nuis, Håvard Lorentzen en Kai Verbij op het WK-podium AFP

Håvard Lorentzen heeft in het Chinese Changchun op de WK sprint de wereldtitel in de wacht gesleept. De 25-jarige Noorse schaatser verwees Kjeld Nuis en uittredend wereldkampioen Kai Verbij naar het zilver en brons.

Schreef Lorentzen al geschiedenis op de Olympische Spelen door Noorwegen voor het eerst sinds 1998 een gouden plak te schenken, dit keer trad hij in de voetsporen van Frode Rønning. Die won in 1981 als laatste Noor de WK-titel.

Lorentzen, de olympisch kampioen op de 500 meter, pakte zijn winst op zijn favoriete afstand. Op zondag verknalde Lorentzen zijn start op de 500 meter, maar met een winnende tijd van 34,96 sloeg hij toch weer een flink gat met de concurrentie uit Nederland.

Lorentzen houdt stand

Titelverdediger Verbij moest 0,69 goedmaken op de 1.000 meter en Nuis zelfs een seconde. De olympisch kampioen op de 1.000 en 1.500 meter maakte zijn naam waar, won met 1.09,11 voor de tweede dag op rij de kilometer en ging Verbij in het klassement voorbij.

Lorentzen hield echter stand. De Noor moest onder de 1.10,10 blijven en daar slaagde hij, ondanks een slechte laatste ronde, in: 1.09,81.

De derde Nederlandse schaatser die in actie kwam op het ijs in Changchun, Ronald Mulder, eindigde als achtste.

Uitslag van de 1.000 meter (m) en eindstand bij de WK sprint

STER reclame