Kjeld Nuis in actie tijdens de WK sprint in Changchun AFP

Håvard Lorentzen heeft na de eerste dag van de WK sprint in Changchun de leiding in handen. Titelverdediger Kai Verbij en Kjeld Nuis, die de 1.000 meter won, zitten hem echter op de hielen.

Topfavoriet Lorentzen hoopt de eerste Noorse wereldkampioen sprint te worden sinds Frode Rønning in 1981. De basis hiervoor legde hij met de winst op de 500 meter. Toch sloeg de olympisch kampioen met zijn 34,89 geen beslissend gat.

WK sprint: eerste 500 meter mannen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Zelfs Nuis, die bij zijn eerste pas al wegslipte en ook in het vervolg een slordige race reed, hield Lorentzen met een tijd van 35,21 nog in het zicht. Dat gold helemaal voor Ronald Mulder (vierde met 34,98) en Verbij (zevende met 35,03).

Na een wat tegenvallende 1.000 meter viel Mulder weg als kanshebber, maar olympisch kampioen Nuis legde de lat hoog met een tijd van 1.08,97.

WK sprint: eerste 1.000 meter mannen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Op het zware ijs van Changchun bleek dat een flinke kluif voor de concurrentie. Zo ook voor Lorentzen, die na 600 meter een sneller rondje klokte dan Nuis maar in de slotronde met veel pijn en moeite naar 1.09,21 reed. Verbij was nog eens 0,01 langzamer dan de lijstaanvoerder.

Verbij had tweede plek niet verwacht

De titelverdediger, die kampte met blessureleed en net op tijd fit was voor de Spelen in Pyeongchang, was best tevreden met zijn optreden in China. Verbij: "Ik sta er niet verkeerd voor en had niet verwacht dat ik na de eerste dag gewoon tweede zou staan in het klassement."

"Het gaat elke dag beter, maar ik rijd nog steeds niet helemaal zoals ik wil", aldus Verbij, die toegaf dat hij erg baalde dat hij in Pyeongchang nog niet in zijn allerbeste vorm was. "Ik ben blij dat ik nu weer iets normaals heb laten zien.

Nuis baalde van zijn slordige 500 meter, maar zag na zijn 1.000 meter nog wel kansen. "Mijn 1.000 meter was normaal, solide, niets speciaals. Al denk ik wel dat ik nog harder kan."

"Zondag nog zo'n 1.000 meter en een betere 500 en dan sta ik er heel anders voor", aldus de olympisch kampioen op de kilometer. "Ik ben in ieder geval supergetergd om morgen iets beters te laten zien."

Supersnelle opening

De Chinees Gao baarde overigens opzien door op de 500 meter de op een na snelste opening ooit te noteren: 9,38. Alleen de Japanner Masaaki Kobayashi was in 2003, op de WK afstanden in Berlijn, nog eens 0,01 sneller.

Snelste opening ooit: Gao vs Kobayashi Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
Uitslag 1.000 meter (m) en stand na dag 1

STER reclame