Kehsia van der Geest zit in de gemeenteraad, maar staat overdag voor de klas
NOS NieuwsAangepast

'Bij een raadslid verwachten ze een man in grijs pak, niet een juf'

"Mensen zijn wel verbaasd als ik zeg dat ik raadslid ben", zegt Kehsia van der Geest. "Ze verwachten mannen in grijze pakken, niet een schooljuf van groep 4." Toch zit Keshia inmiddels alweer een paar jaar in de gemeenteraad van Ridderkerk. Of ze daar over een maand nog deel van uitmaakt, is nog even afwachten.

Veel gemeenten namen deze week afscheid van hun gemeenteraad in de huidige samenstelling. Over een kleine drie weken zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Inwoners van 335 gemeentes mogen dan naar de stembus: van Schiermonnikoog tot Maastricht en van Enschede tot Rotterdam.

Elke vier jaar kiezen de inwoners van een gemeente een nieuwe raad. De raadsleden beslissen over de koers van de gemeente. Het gaat om duizenden mensen in heel Nederland.

Keshia is een van hen. "Ik ben elke week een flink aantal uur bezig met het gemeentewerk." Maar dat heeft ze er wel voor over: "Je bent door de inwoners gekozen, dan moet je er ook vol voor gaan."

We liepen een dag met Keshia mee. Hoe doet ze dat: juf en raadslid tegelijk? Dat zie je in de video hieronder:

'Mensen zijn wel verbaasd als ik zeg dat ik raadslid ben'

Het wisselt hoeveel uur Keshia elke week kwijt is aan het raadswerk. "Er zijn heel drukke tijden en periodes waarin er minder werk te doen is." De agenda van de gemeenteraad is bepalend, zegt Keshia: "Als er onderwerpen uit mijn portefeuille op staan, ben ik bijvoorbeeld meer tijd kwijt omdat ik het woord namens mijn partij moet doen."

Gemiddeld zijn raadsleden 16 uur per week kwijt aan hun gemeentewerk, staat in het Nationaal Raadsledenonderzoek. Maar dit verschilt sterk als je kijkt naar de grootte van de gemeente. Raadsleden in een gemeente met minder dan 14.000 inwoners besteden gemiddeld 13 uur per week aan het raadswerk. In gemeenten met meer dan 150.000 inwoners is dit hoger: bijna 24 uur per week.

Soms moet ik zoveel vergaderingen voorbereiden dat het me een weekenddag kost.

Keshia van der Geest, gemeenteraadslid

Omdat het raadswerk geen fulltime job is, hebben veel raadsleden nog een baan. Keshia werkt er zelfs fulltime naast. Dat is niet altijd gemakkelijk: "Soms moet ik zo veel vergaderingen voorbereiden dat het me een weekenddag kost".

Het is namelijk niet alleen de raadsvergadering. "Ook zijn er de wekelijkse fractie- en commissievergaderingen waar ik geregeld moet verschijnen. Daar zetten we de lijnen van de partij uit", aldus Keshia.

Tevreden

Met vergaderen zijn raadsleden een flink deel van hun tijd mee bezig. Het werk is onder te verdelen in bestuurlijke- en volksvertegenwoordigende activiteiten. De verhouding daartussen is gemiddeld 60 procent om 30 procent. Het bestuurlijke deel zijn alle vergaderingen. Volksvertegenwoordigende activiteiten zijn bijvoorbeeld werkbezoeken.

"De vergaderingen vergen soms best veel tijd", erkent Keshia. Toch heeft ze daar geen problemen mee. "We nemen beslissingen die van invloed zijn op de hele gemeente. Daar moeten we goed over kunnen discussiëren en dan is het niet zo erg dat een raadsvergadering uitloopt tot middernacht."

Vergoeding

Tegenover het raadswerk staat een financiële bijdrage ter compensatie. Het bedrag is afhankelijk van het aantal uur dat je gemiddeld aan de gemeenteraad besteedt en is dus per gemeente verschillend. Keshia is tevreden over de vergoeding: "Per maand krijg ik ongeveer 800 euro voor het raadswerk. Daar kan ik aan het eind van het jaar hartstikke leuk van op vakantie."

Waar gaat de gemeente over?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl