NOS NieuwsAangepast

Woningen, bureaucratie en duurzaamheid belangrijk voor de kiezer

  • Hugo van der Parre

    Research-redacteur

  • Hugo van der Parre

    Research-redacteur

Nederlanders vinden het woningaanbod de belangrijkste kwestie die door hun gemeente moet worden aangepakt. Maar ook bestrijding van bureaucratie staat hoog op het verlanglijstje van burgers. Op de derde plaats staat duurzaamheid.

Dat blijkt uit het publieksonderzoek dat de NOS en regionale omroepen in januari hebben gehouden met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen. Zaken als drugsoverlast, vervuiling, sport en recreatie worden nauwelijks genoemd.

Bijna 30.000 mensen namen de moeite een vragenformulier in te vullen en gaven aan welke gemeentelijke kwesties ze het meest urgent vinden. Ze konden kiezen uit zevenentwintig categorieën en deze toelichten. Ook konden ze aangeven waar hun gemeente in uitblinkt.

Meer betaalbare woningen, sociale huurwoningen, huizen voor jongeren en starters, huurwoningen in het middensegment, woningen voor ouderen. De woonwensen mogen divers zijn, vele honderden mensen klagen over tekort aan geschikte woonruimte in hun gemeente.

Dat beperkt zich niet tot op dit vlak bekende probleemgemeenten als Amsterdam en Utrecht. Opvallend veel mensen in middelgrote gemeenten als Amersfoort en Alkmaar vragen ook om meer beschikbare en passende woningen.

Hans de Vlugt uit Castricum zegt: "Helaas is er een enorm gebrek aan betaalbare huurwoningen. Onze dochter van 24 heeft geen enkel vooruitzicht hoewel ze al vier jaar staat ingeschreven."

Wil je weten waar de gemeente allemaal over gaat? Je ziet het in onderstaande video:

Waar gaat de gemeente over?

En Antonia Jongeling klaagt: "Er worden al jaren betaalbare woningen voor de jeugd en senioren beloofd, maar de werkelijkheid is dat er op 17 januari nieuwe twee-onder-een-kapwoningen weggaan voor prijzen vanaf 405.000 euro. Westvoorne wordt zo een tweede Bloemendaal.

Maar ook in die gemeente zijn wensen. Bloemendaler Luuk Akersloot (20) doet een oproep: "Ik zou graag zien dat er veel starterswoningen worden gebouwd voor jonge gezinnen. Rond de basisschool misschien?. Ik denk dat daar ontzettend veel vraag naar is en het brengt het dorp weer een beetje tot leven."

Marc Nelissen is bijna afgestudeerd als leraar. "Voor middeninkomens zijn er nauwelijks woningen. Als aanstaand leerkracht in het basisonderwijs heb ik geen idee hoe ik in Amsterdam kan blijven als ik mijn studentenwoning uit moet, terwijl het lerarentekort hier juist gaat oplopen."

Behalve over wonen winden veel burgers zich op over ambtelijke bureaucratie. Het wordt door velen genoemd als urgente kwestie die moet worden aangepakt. Marjan Hendriks bijvoorbeeld, uit Midden-Drenthe: "Bureaucratie is in deze gemeente verschrikkelijk. Er gaat een te lange tijd overheen om medische voorziening aan te vragen. Veel papieren rompslomp."

Weinig kan via internet of e-mail worden opgelost.

Charlotte uit Amstelveen

Harm (Utrecht, 50) meldt verontwaardigd dat hij voor het vervangen van wat dakpannen elf tekeningen moest laten maken, omdat de wet het stelt. Karin (51) uit Hoofddorp ervaart "een energieverslindende en onmogelijke bureaucratie voor bijstandsgerechtigden. Als je nog niet depressief bent, word je ziek van het systeem."

Charlotte (31) uit Amstelveen pleit voor meer online-mogelijkheden. "Weinig kan via internet of e-mail worden opgelost. Zo wilde ik bijvoorbeeld een bevestiging van een procedure ontvangen. Dat kost dan tien euro en kan alleen via de fysieke post en niet via DigiD of e-mail."

Het derde thema dat veel wordt genoemd is duurzaamheid. Veel mensen klagen dat er weinig tot niets aan wordt gedaan in hun gemeente. Zo doet Margreeth van der Kooij uit Westerveld haar beklag: "Duurzaamheid lijkt wel een non-issue. De gemeente verhuurt eigen grond voor vervuilende teelt van lelies en handhaaft het verbod om gif te spuiten veel te weinig."

Duurzaamheid gaat over de toekomst, zegt Hugo Belder (50, Werkendam). "Blijf daarom subsidies geven op isolatie, lokale opwekking van energie en nieuwe woningen zonder gasaansluiting."

De kwesties waarvan mensen in het onderzoek aangeven dat z\e ze belangrijk hangen uiteraard samen met de politieke voorkeur. Zo geven 50PLUS-kiezers aan dat ze lokale belastingen het belangrijkste vinden, PVV-stemmers noemen als eerste veiligheid op straat.

Voor de SP-aanhang is bestrijding van armoede het belangrijkste thema, terwijl - niet heel verrassend - duurzaamheid het hoogste scoort bij mensen die van plan zijn om op GroenLinks te stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl