Roger Federer heeft gekregen waarvoor hij naar Rotterdam kwam: opnieuw de nummer een van de wereld worden. "Dit geeft heel veel voldoening. Ik heb hier heel hard voor moeten werken", zei de Zwitser na zijn winst op Robin Haase in de kwartfinales.

Federer keek in aanloop naar de speciale wedstrijd, waarover in Ahoy en de rest van de tenniswereld al dagenlang werd gesproken, onder meer naar de gouden race van Esmee Visser als afleiding.

"Het zorgde ervoor dat ik even niet meer aan de wedstrijd dacht, dat was goed voor me", bekende hij. "Ik was eigenlijk voor de start van het toernooi nerveuzer, omdat ik zag dat de route naar de halve finales zwaar was."

Federer beseft overigens dat hij z'n positie snel weer kan verliezen door de berg punten die hij in maart heeft te verdedigen bij de toernooien van Indian Wells en Miami, die hij in 2017 won.

"Daar heb ik vrede mee, ik kwam hier om in ieder geval weer voor een week nummer een te zijn. Al is het alleen als dank aan mijn familie, team en de rest die mij heeft geholpen om dit te bereiken."

Grieperige Haase moest in de derde set overgeven

Zijn tegenstander Robin Haase vond het mooi voor een uitverkocht Ahoy te hebben gespeeld, maar baalde dat hij door ziekte niet optimaal kon presteren. "Ik heb de hele week al griep, maar door adrenaline voel je alles in eerste instantie wat minder. Ik stond ook lekker te tennissen", gaf hij aan.

De Hagenaar moest in de derde set zijn inspanningen bekopen door tijdens een kantwissel zelfs over te geven.

"Ik hoop dat er geen beelden van zijn", zei Haase. "Bij een ander toernooi had ik misschien wel opgegeven. Dus het zegt genoeg dat ik graag wilde, maar de tank was gewoon leeg."

En helaas voor Haase, maar niemand is veilig voor het oog van de camera.

Robin Haase moet overgeven tijdens zijn duel met Roger Federer ANP

STER reclame