ANP

Vrijdagavond zijn de ogen van de tenniswereld gericht op Rotterdam waar de 36-jarige Roger Federer weer de nummer één van de wereld kan worden. Een overwinning in de kwartfinale, waarin hij tegenover Robin Haase staat, volstaat.

De Federer-mania heerst als nooit tevoren in Ahoy. Wat de Zwitser sinds de bekendmaking van zijn komst teweeg heeft gebracht, blijkt onder meer uit de hoeveelheid journalisten die plots op het ABN Amro-toernooi zijn neergestreken.

"Elke dag is het perscentrum propvol', aldus NOS-commentator Mark Brasser. "Na een uur of negen 's avonds zitten er normaal gesproken nog tien journalisten, nu is het gewoon nog vol. Aan alles merk je dat Federer er is."

Uitzonderlijke dynamiek

Afgelopen maandag spendeerde de Zwitser ruim anderhalf uur (!) aan mediaverplichtingen. Dat is vergelijkbaar met de interviewmomenten voor een speler na een gewonnen grandslamfinale.

De komst van Federer betekent ook dat er andere deuren opengaan. Zo bedong een Nederlandse krant twintig minuten spreektijd met de Zwitserse superster, in samenwerking met een Engelse krant die weer goede connecties heeft met het management van Federer. Een uitzonderlijke dynamiek.

Roger Federer omringd door fans en camera's tijdens een training in Ahoy ANP

"De Federer-koorts is nog erger dan voorgaande jaren", weet Brasser. "Sinds zijn komst bekend werd gemaakt, kreeg ik van vrienden, collega's en kennissen berichten. Dat gebeurde voorheen niet. Het zegt ook genoeg: het gaat hier alleen nog maar over Federer. Het is een droomscenario voor de organisatie."

Dat blijkt ook wel als bij aanvang van het toernooi blijkt dat vele sessies, waaronder het finaleweekend, in rap tempo uitverkocht raken.

Maar het succes van Federer heeft mogelijk ook een keerzijde, waarschuwt Brasser. "Mocht Federer vrijdag van Robin Haase verliezen, dan zakt het toernooi eigenlijk meteen in elkaar. Alles draait zo om Federer dat andere kwartfinalisten zoals Dimitrov, Berdych, een oud-winnaar, of Goffin dat niet meer goed kunnen maken."

Uniek

Federer kan vrijdag de oudste nummer één van de wereld worden. Die status is nu nog in handen van Andre Agassi die op 7 september 2003 als 33-jarige bovenaan de mondiale tennisladder stond.

Brasser rekent op een bijzondere vrijdagavond. "Het is uniek wat er te gebeuren staat. Iedereen kijkt naar Rotterdam. Wat Federer allemaal ontketent, gaan we niet zo snel meer gaan meemaken."

STER reclame