Bernard Tomic kreeg in 2017 een boete wegens 'tanken' tijdens een wedstrijd
NOS SportAangepast

Op de grand slams is de bankrekening soms even belangrijker

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

Het aantal opgaves in het mannenenkelspel op grandslamtoernooien is een doorn in het oog van de internationale tennisfederatie (ITF). Dus zijn de regels aangescherpt en die worden tijdens de Australian Open, die komende maandag begint, voor het eerst van kracht.

Afgelopen jaar vielen er op Wimbledon liefst zeven opgaves te noteren in de eerste ronde van het mannenenkelspel, waaronder de tegenstanders van Roger Federer en Novak Djokovic. Het behoeft geen uitleg wat dit voor de commercie betekent. Maar het kan nog erger: in 2015 staakten op de US Open liefst tien spelers vroegtijdig hun eersterondepartij.

Prijzengeld boosdoener?

Het almaar toenemende prijzengeld op de grand slams speelt ongetwijfeld een rol. Een vergoeding voor een nederlaag in de openingsronde is in amper tien jaar tijd verdrievoudigd. Een verliezer op de Australian Open toucheert dit jaar 33.000 euro.

Dat is snel verdiend voor een tennisser die met niet geheel zuivere bedoelingen naar Melbourne komt. Het valt moeilijk te bewijzen of het daadwerkelijk zo is, maar de cijfers laten bij de mannen wel een trend zien. Bij de vrouwen is dit niet het geval.

Meeste opgaves in eerste ronde - (mannenenkelspel sinds 2008)

ToernooiAantal
US Open 201510
Australian Open 20148
Wimbledon 2017 en 20087
Australian Open 20166
US Open 20156
Australian Open 2018?

De ITF besloot in november de gedragsregels op de grootste vier toernooien ter wereld aan te scherpen. Zo gaat er strenger worden gecontroleerd op het 'tanken' (weggeven) van partijen.

De Australiër Bernard Tomic werd afgelopen jaar na een verlies in de eerste ronde op Wimbledon nog beboet, nadat hij had toegegeven zich 'verveeld' op de baan te hebben gevoeld. Ook zijn landgenoot Nick Kyrgios is in het verleden herhaaldelijk bestraft omdat hij zich in de ogen van een official niet volledig had ingespannen.

Aanmoedigingspremie

Daarnaast krijgen spelers vanaf dit seizoen een 'aanmoedigingspremie' van 50 procent van het prijzengeld uit de eerste ronde als zij zich alsnog afmelden op de donderdag voor de start van het hoofdtoernooi. De overige 50 procent gaat naar een lucky-loser.

Voorheen ontving een speler geen vergoeding als hij zich vlak voor de start van een grandslamtoernooi afmeldde.

De ITF gaat ook strenger kijken naar de inspeeltijd (maximaal vijf minuten) en krijgen de spelers in het kwalificatietoernooi te maken met een schotklok: maximaal 25 seconden tussen twee punten. Bij de US Open en nu op de Australian Open is dit al eens uitgeprobeerd. Wanneer volgt het hoofdtoernooi?

Deze initiatieven zijn ter bevordering van de snelheid, iets wat het mondiale tennis volgens Robin Haase nodig heeft. "Ik vind dit hartstikke goed. Spelers komen soms de baan op en gaan dan nog twee minuten een gripje om hun racket doen. Dat kan natuurlijk een keer gebeuren, maar bij sommige spelers gebeurt het elke keer."

Inspelen afschaffen

"Ik vind dat het inspelen en de netservice sowieso moeten worden afgeschaft", gaat hij verder. "Een of twee minuten inslaan is echt voldoende en begin dan aan de wedstrijd. Het gaat namelijk ook ten koste van de televisiekijkers, velen haken af als ze ruim tien minuten moeten wachten voordat een partij begint."

"Ik heb nog nooit met een schotklok gespeeld, maar ik vind het wel heel goed, want het zorgt voor duidelijkheid."

De schotklok is in 2017 op een aantal toernooien uitgeprobeerd, waaronder de NextGen Finals in Milaan in november

Haase heeft wel een idee waar het toenemende aantal opgaves vandaan komt. "Het gaat om ontzettend veel geld, daarom zijn spelers geneigd om het toch te proberen, ook al zijn ze misschien licht geblesseerd", legt hij uit.

"Het is een dure reis en anders maak je veel verlies op zo'n trip naar bijvoorbeeld Australië. Daarom is het misschien beter om de regel van de ATP over te nemen."

"Bij de ATP mogen we twee keer per jaar ons vlak voor de start van het toernooi terugtrekken en behoud je je prijzengeld van de eerste ronde. Dat je zou dan voor een grandslamtoernooi per jaar kunnen gebruiken."

Prijzengeld grandslamtoernooien in euro's - enkelspel

ToernooiEerste rondeTotaal
Australian Open 201833.00037,5 miljoen
Roland Garros 201735.00036 miljoen
Wimbledon 201739.00035,5 miljoen
US Open 201741.00041,3 miljoen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl