Getty Images

Max Verstappen heeft de Grote Prijs van Mexico op zijn naam geschreven. De Limburger won zijn derde Formule 1-race nadat hij in de eerste bocht de eerste plek van Sebastian Vettel had overgenomen.

In diezelfde bocht beschadigde de Duitser van Ferrari de voorvleugel van z'n auto door tegen de achterband van Lewis Hamilton aan te rijden. Beide coureurs moesten daardoor direct de pitsstraat opzoeken en vanuit de achterhoede terugvechten.

Vettel moest daarbij minimaal tweede worden om Hamilton van de wereldtitel af te houden, maar hij kwam niet verder dan de vierde plaats. Daardoor pakte Hamilton, die negende werd, zijn vierde wereldtitel.

Verstappen kwam er zonder schade van af en nam in de Red Bull snel afstand van Valtteri Bottas.

Sebastian Vettel, Max Verstappen en Lewis Hamilton in de eerste bocht bij de GP van Mexico AFP

Bottas kan Verstappen niet volgen

Nadat Brendon Hartleys Toro Rosso rokend aan de kant was gezet en er een safetycarfase volgde, zocht Verstappen de pit op voor een nieuw setje banden.

Dat voorbeeld werd gevolgd door Bottas, die daar zeven seconden achterstand op de Nederlander had. Zowel Verstappen als Bottas gokte de laatste veertig ronden van de race op supersofts uit te kunnen rijden. Dat bleek een verantwoorde keuze.

Beiden reden nog verder weg van Kimi Räikkönen en Esteban Ocon, de nummers drie en vier in de race. Bottas gaf bovendien steeds meer tijd toe op Verstappen die de Red Bull in een foutloze race met een grote voorsprong over de finish stuurde.

Wereldkampioenen in de Formule 1 NOS / ANP

Vierde wereldtitel voor Hamilton

Ver daarachter had Vettel in zijn inhaalrace snel progressie geboekt. Dat kon van Hamilton niet worden gezegd. De Brit bungelde achteraan en werd na 22 ronden door Verstappen zelfs op een ronde gezet.

Vettel had minimaal een tweede plaats nodig om in de titelrace te blijven. Dat bleek een brug te ver. De opmars van de Duitser stokte op de vierde plaats.

Lewis Hamilton eiste zo, op een andere wijze dan hij zich had voorgesteld, zijn vierde wereldtitel (na 2008, 2014, 2015) in de Formule 1 op.

Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Fransman Alain Prost en Vettel. Alleen de Argentijn Juan Manuel Fangio (vijf keer) en de Duitser Michael Schumacher (zeven keer) waren succesvoller.

Lewis Hamilton viert zijn wereldtitel AFP

Hamilton: wilde het niet zo

Hamilton was uitzinnig van vreugde na het behalen van zijn vierde wereldtitel, al reed de Brit niet de race waar hij op had gehoopt.

"Ik had een goede start. Ik weet niet precies wat er in de derde bocht gebeurde", zei hij op de baan tegen interviewer David Coulthard.

"Dit was niet het soort race dat ik had gewild. Ik reed zo'n veertig seconden achter de rest aan. Maar ik heb nooit opgegeven."

Uitslag van de GP van Mexico

STER reclame