NOS SportAangepast

'De voldoening als je die rots bij Kaap Hoorn rondt, is enorm'

Zeilster Carolijn Brouwer: de komende etappe ziet er zwaar uit

De Volvo Ocean Race is halverwege. De zeilers zijn vandaag in Auckland begonnen aan de zevende etappe en die is met z'n 7.600 nautische mijlen (dik 14.000 kilometer) niet alleen de langste, maar ook een heel enerverende en misschien wel de gevaarlijkste. De boten ronden immers op weg naar Itajai in Brazilië Kaap Hoorn, het beruchte zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika.

"De ronding van Kaap Hoorn is erg bijzonder", weet Carolijn Brouwer, bemanningslid bij Dongfeng, uit eigen ervaring. "De omstandigheden die je daar en in de week daarvoor meemaakt in de Zuidelijke Oceaan, zijn echt niet makkelijk. We gaan verder zuidelijk varen, dus het wordt een stuk kouder."

Stand zevende etappe Volvo Ocean Race, zondag 18 maart, 10.00 uur

Zeilboot Nog te varen
1. Team Brunel 6.554,9 nm
2. Dongfeng 6.555,0
3. AkzoNobel 6.555,2
4. Turn The Tide on Plastic 6.555,7
5. Vestas 11th Hour Racing 6.555,7
6. Mapfre 6.555,7
7. Sun Hung Kai/Scallywag 6.561,6

Brouwer rekent op barre omstandigheden, waarin het afzien geblazen is. Maar daar staat veel moois tegenover. "De voldoening als je die rots bij Kaap Hoorn rondt, is enorm. Er zijn niet veel mensen die dat mogen meemaken."

Nooit windstil

Simeon Tienpont, schipper van de AkzoNobel, kan de woorden van Brouwer alleen maar beamen. "Het is een mijlpaal, het heeft historie."

Daar is niets mee miszegd. Het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika is 402 jaar geleden ontdekt door ontdekkingsreiziger Willem Schouten. Uit Hoorn uiteraard. "Het is een van de grotere kapen in de wereld om te ronden en dat doe je niet zo vaak in je leven. Het gaat ook mooie beelden opleveren, want het is er nooit windstil."

Volg hier de tracker van de Volvo Ocean Race.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl