NOS SportAangepast

AkzoNobel wint zesde etappe Volvo Ocean Race

Tienpont wint met AkzoNobel zesde etappe: fantastisch hier als eerste aan te komen

AkzoNobel heeft de zesde etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen. De boot van schipper Simeon Tienpont hield in de tocht van Hongkong naar Auckland na ruim 6.000 nautische mijlen het team van Sun Hung Kai/Scallywag net achter zich.

De boot uit Hongkong (met Annemieke Bes aan boord) zat de Nederlandse koploper op de hielen en nam met de haven bijna in zicht zelfs heel even de koppositie over. Uiteindelijk finishte AkzoNobel na een race van ruim twintig dagen net twee minuten eerder.

'Ongelooflijk trots'

Tienpont kon zijn geluk na afloop van de "intense" race niet op. "Het was super intensief. We startten in de winter in Hongkong en finishten in de nazomer in Auckland. We zeilden door veel seizoenen en verschillende weerbeelden heen. We hebben de race met onze schouders eronder uitgevaren", liet de schipper weten aan de NOS.

"Je moet je voorstellen: het is alsof het Nederlands elftal 21 dagen lang een voetbalwedstrijd tegen Brazilië speelt en moet eten en slapen op het veld. Dat is waar deze sport om gaat. Het is een ontzettende strijd met doorzettingsvermogen. Je moet elkaar er doorheen trekken. Dit is echt een fantastisch resultaat."

'Alles eruit geperst'

Volgens Tienpont was de etappe een schaakspel waarin de leider van de race hard moest werken de voorsprong te verdedigen. "Aan de ene kant wil je consolideren, maar aan de andere kant ben je de leider en moet je telkens richting en strategie kiezen", aldus de schipper. "Uiteindelijk zeil je dan meer mijlen, ik denk wel tien tot vijftien procent. We hebben elke mijl eruit geperst. Ik ben ongelooflijk trots op de mannen."

AkzoNobel won eind januari de derde havenrace in Hongkong. Team Sun Hung Kai/Scallywag zegevierde in de etappe die daarop volgde.

De zesde etappe was tot op het laatste moment spannend. Binnen het half uur finishten vijf van de zes boten. De zesde boot, Team Brunel met schipper Bouwe Bekking, kwam twee uur na de winnaar de haven binnengevaren.

Vestas 11th Hour Racing ging niet van start; de boot liep aan het slot van de vierde etappe averij op bij een aanvaring met een vissersboot. Daarbij kwam een Chinese visser om het leven. Vestas raakte zwaar beschadigd en wordt nog altijd gerepareerd.

De volgende etappe van de Volvo Ocean Race start op 18 maart en gaat naar het Braziliaanse Itajaí.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl