De boot van Sun Hung Kai
NOS SportAangepast

Volvo Ocean Race: Hongkongers winnen in thuishaven

De vierde etappe in de Volvo Ocean Race is gewonnen door het Team Sun Hung Kai/Scallywag. De boot uit Hongkong, met Annemieke Bes aan boord, arriveerde met een ruime voorsprong in de thuishaven.

Halverwege de etappe vanuit Melbourne lag schipper David Witt nog laatste. Dat bleek vreemd genoeg een zegen. Waar alle anderen doelloos ronddobberden door een staartje van de doldrums, voer Sun Hung Kai zuidelijker een directere koers.

Het profiteerde daarmee als eerste van de vloot van veel gunstiger windcondities. Vestas en Dongfeng maakten nog wel iets van hun forse achterstand ongedaan, maar Sun Hung Kai voer verder onbedreigd naar de winst in eigen land.

Bemanningslid overboord

En dat nadat vorige week de boot nog even werd opgehouden toen een man overboord was geslagen. Bemanningslid Alex Gough werd zondag tijdens het wisselen van de zeilen door een grote golf van het dek geslagen. Schipper David Witt maakte rechtsomkeert en de bemanning wist Gough snel uit het water te halen en de race voort te zetten.

"Dit is echt een van de hoogtepunten uit mijn zeilloopbaan", verklaarde Bes bij binnenkomst. "We hebben een geweldige inhaalrace gemaakt. Ik kan amper beschrijven hoe gelukkig ik ben. Ik ben heel trots op ons team. Winnen hier in Hongkong is geweldig."

Aanvaring

De Deens-Amerikaanse boot Vestas 11th Hour Racing lag op koers om de haven als tweede te gaan bereiken, maar op zo'n dertig mijl uit de kust van Hongkong kwam de boot in aanvaring met een vissersboot. Een bemanningslid van de vissersboot kwam om het leven. Bij Vestas bleef iedereen ongedeerd en de schade aan de boot is volgens eerste berichten beperkt.

Het incident kostte de Denen de tweede plaats. Vestas werd, met de haven in zicht, gepasseerd door het Chinese Dongfeng, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord.

Enige uren later werd AkzoNobel, dat op de vierde plaats voer en snel inliep op Vestas, door de raceleiding gevraagd uit te wijken om de stuurloze boot hulp te bieden. Vestas besloot uiteindelijk op te geven in de vierde etappe. Het jacht haalde wel op eigen kracht de haven.

Schipper Simeon Tienpont wist zijn jacht AkzoNobel uiteindelijk als derde over de finish te krijgen. "Na de teleurstellende derde etappe vanuit Kaapstad geeft dit vertrouwen voor de toekomst. We konden steeds voorin meevechten. We zijn topfavoriet Mapfre mooi voorgebleven", aldus de schipper.

Brouwer (Dongfeng) was blij met de tweede plaats. "We hebben een lang gevecht met AkzoNobel gehad. Klassementsleider Mapfre staat voor het eerst deze Volvo Ocean Race niet op het podium. Het was een etappe met grote uitdagingen en veel verhalen. En voor Sun Hung Kai/Scallywag is het heel leuk dat ze juist hier winnen", zei de zeilster.

Dongfeng heeft in het klassement na vier etappes vier punten minder dan Mapfre. AkzoNobel staat zesde, met drie punten minder dan Brunel van schipper Bouwe Bekking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl