Shorttracksters Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting zijn beiden als vierde geëindigd bij de wereldbekerwedstrijden in Dordrecht. Van Kerkhof viel in de finale op de 500 meter, Schulting reed behoedzaam naar de vierde plaats op de 1.500 meter.

Waar Van Kerkhof baalde, was Schulting juist bijzonder blij met dat resultaat.

Van Kerkhof was verrassend doorgedrongen tot de finale van de 500 meter. Dat was knap, want in de halve finales rekende ze af met Choi Min-jeong, die tot nu toe alle wereldbekerraces die ze reed had gewonnen.

In de finale keek de 27-jarige Zoetermeerse vanaf de start tegen de ruggen van twee Canadesen en een Italiaanse en dat veranderde niet, wat Van Kerkhof ook probeerde.

Sterker, bij een van haar inhaalpogingen ging Van Kerkhof onderuit. Zo zag ze hoe Marianne St-Gelais de zege greep, voor haar landgenote Kim Boutin. De Italiaanse Martina Valcepina werd derde.

Uitslag 500 meter vrouwen

1. Marianne St-Gelais (Can)
2. Kim Boutin (Can)
3. Martina Valcepina (Ita)
4. Yara van Kerkhof (Ned)

Schulting vierde op 1.500 meter

Eerder op de dag eindigde Suzanne Schulting als vierde op de door Choi gewonnen 1.500 meter. Choi verwees in de finale de Canadese Valerie Maltais naar de tweede plaats, voor de Zuid-Koreaanse Shim Suk-hee.

Voor Schulting was het na vijf eerdere diskwalificaties pas het eerste individuele resultaat dit wereldbekerseizoen. Ze reed dan ook een bedachtzame finale en vermeed te grote risico's.

Een podiumplaats bleef daardoor buiten bereik, maar Schulting deed wel goede zaken met het oog op de Olympische Spelen, volgend jaar februari in Pyeongchang.

Uitslag 1.500 meter vrouwen

1. Choi Min-jeong (ZKo)
2. Valerie Maltais (Can)
3. Shim Suk-hee (ZKo)
4. Suzanne Schulting (Ned)
5. Kim Boutin (Can)
6. Jamie MacDonald (Can)

Ter Mors achtste

Jorien ter Mors haalde de finale net niet. Ze leek in de halve finales met een ultieme jump haar schaats nog net voor de Canadese Boutin over de streep te duwen, maar uit de finishfoto bleek dat ze een paar centimeter tekort kwam.

Jorien ter Mors (links), Kim Boutin (midden) en Suzanne Schulting (rechts) hadden een fotofinish nodig in de halve finales van de 1.500 meter NOS

In de B-finale eindigde Ter Mors verdienstelijk als tweede, goed voor een achtste plaats overall. Wereldkampioene Elise Christie schakelde zichzelf uit op de 1.500 meter met een val, waarvoor ze later ook nog een straf kreeg.

Finale Nederlandse vrouwen

De aflossingsploeg haalde knap de finale op de 3.000 meter. Schulting, Ter Mors, Yara van Kerkhof en Van Ruijven werden in de halve finales tweede achter China. Zondag is de finale.

STER reclame