Antwan Tolhoek op weg naar de finish in de achttiende etappe van de Vuelta
NOS WielrennenAangepast

Elfstedentocht-winnaar gaf Tolhoek gouden tip: ga toch fietsen

Antwan Tolhoek kwam donderdagmiddag als negende over de streep in de achttiende etappe van de Vuelta op ruim anderhalve minuut van winnaar Sander Armée. De jonge Zeeuw van Lotto-Jumbo was meegesprongen in de vroege vlucht die stand hield tot diep in de finale.

De 23-jarige Tolhoek is bezig aan zijn eerste grote ronde en voelt zich elke dag beter worden. "Toen ik over de streep kwam, deden mijn benen wel een beetje zeer", geeft de jonge renner nuchter toe in Langs de Lijn En Omstreken. "We reden op een lastig moment weg. Dan kijk je om je heen en zie je dat je met twintig man op pad bent."

Armée was dan wel een verrassende winnaar, ook Tolhoek zal niet op veel lijstjes met favorieten hebben gestaan. Van de twintig man die de hele dag voorop reden, waren er maar liefst acht die al eerder een rit in deze Vuelta hadden gewonnen.

"Dan weet je dat het lastig gaat worden", aldus Tolhoek die bij het begin van de etappe al het plan had om in de aanval te gaan. "Ik voel mij de afgelopen twee weken erg goed. Daar moet ik nu van profiteren. Ik ben voor het hoogst haalbare gegaan. Als je dan ziet met wat voor renners ik in de kopgroep zat, ben ik zeker tevreden met mijn negende plek."

Verwondingen

Tolhoek viel op de eerste dag van de Vuelta ook al op, maar niet op de manier zoals hij zelf had gewild. In het Franse Nîmes sloeg hij tijdens de ploegentijdrit over de kop en liep hij verwondingen op aan zijn gezicht. De dagen erna was de renner van Lotto-Jumbo vooral bezig met herstellen. In de etappe van donderdag had Tolhoek nergens last meer van.

Tolhoek maakt salto in tijdrit Vuelta

De Zeeuw is nog maar een aantal jaren serieus met het wielrennen bezig. Al op jonge leeftijd werd duidelijk dat Tolhoek een groot talent had voor het schaatsen. Hij vertrok naar Heerenveen en werd daar gecoacht door Henk Angenent, winnaar van de Elfstedentocht in 1997.

Veel inhoud

Al snel kwamen Tolhoek en zijn coach erachter dat hij ook op de fiets goed vooruitkwam. "Als training gingen we natuurlijk veel fietsen en al snel kon ik goed meekomen. Vooral op trainingskamp in het buitenland ging het bergop erg goed."

Wat ook meehielp was dat Tolhoeks vader Patrick oud-wielrenner was. Hij reed in 1989 en 1990 de Tour de France voor de ploeg van Jan Raas en was toen ook betrokken bij ontsnappingen.

Angenent zag het talent van Tolhoek junior en gaf zijn pupil de gouden tip: "Als je dat fietsen echt zo leuk vindt, dan ga je toch lekker fietsen." Volgens Tolhoek was dat een goede stap. "Ik heb veel inhoud en kan hard werken. We zijn al een tijdje onderweg in deze Vuelta en ik rijd nog steeds als een trein."

De 23-jarige Tolhoek is een laatbloeier: pas in 2014 maakt hij serieus werk van het wielrennen. Via het Brabantse WV De Jonge Renner kwam hij in 2015 echter al terecht bij het fameuze opleidingsteam van Rabobank. Onder het toeziend oog van ploegleider Grischa Niermann ontwikkelde Tolhoek zich als klimmer, waarna hij eind 2015 stage mocht lopen bij het Russische Tinkoff.

Die WorldTour-ploeg, met toen nog onder anderen Alberto Contador en Peter Sagan, vond Tolhoek te jong voor een overstap naar het team. Vervolgens greep het Nederlandse Roompot zijn kans: de ploeg contracteerde de jonge renner en tijdens de Ronde van Zwitserland in 2016 won Tolhoek de bergtrui. Niet veel later werd duidelijk dat de Zeeuw de overstap zou maken naar de WorldTour.

Vertrouwde combinatie

Sinds dit jaar rijdt Tolhoek voor Lotto-Jumbo, waar hij met de ploegleiders Niermann en Sierk-Jan de Haan zijn debuut maakt in de Vuelta. Een vertrouwde combinatie. Niermann en De Haan waren ook al zijn ploegleiders bij Rabobank, het team waar hij doorbrak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl