NOS WielrennenAangepast

Kelderman komt dichter bij Nibali, primeur voor Armée in Vuelta

Vuelta: Armée wint etappe, Froome slaat terug

Wilco Kelderman is in de achttiende etappe van de Vuelta zeventien seconden ingelopen op Vincenzo Nibali, de nummer twee in het algemeen klassement. Het verschil tussen Kelderman en Nibali is nu nog veertig seconden.

De kopman van Sunweb was blij dat hij zijn derde plaats in het klassement kon handhaven. "De koers was hard zat. De sterksten blijven over en daar hoor ik gewoon bij.''

Chris Froome kwam vier seconden voor Kelderman over de streep en breidde zo zijn voorsprong op Nibali en Kelderman weer iets uit.

Poels belangrijk

Op de slotklim van de dag trok Wout Poels in dienst van zijn kopman Froome flink door, waardoor de groep met favorieten uit elkaar viel. De rodetruidrager nam over en alleen Contador en Woods konden echt volgen. Froome zag Nibali naar adem happen, gaf daarop nog een keer extra gas en finishte uiteindelijk 0.21 voor de Italiaan.

Nibali had gisteren nog 0.42 gepakt op Froome, die nu weer 1.37 voorsprong heeft op de nummer twee.

Froome: het voelt goed om zo terug te slaan

Etappezege

De etappezege was meer dan tien minuten daarvoor al naar Sander Armée van Lotto-Soudal gegaan. In de heuvelachtige etappe liet hij zijn overgebleven vluchtmaat, Alexej Loetsenko (winnaar van de vijfde rit), achter op de flanken van de slotklim en zo boekte de 31-jarige Belg zijn eerste profzege.

De vlucht van de dag telde twintig man, onder wie vier renners die al een etappezege vierden (Alaphilippe, Mohoric, Loetsenko) of in het geval van Trentin zelfs drie.

De kopgroep werd almaar kleiner en op de laatste van vier klimmetjes moest Alaphilippe uiteindelijk Armée en Loetsenko laten gaan. De Italiaan Visconti werd derde. Antwan Tolhoek was de enige Nederlander in de vlucht van de dag. Hij finishte als negende.

Sky sterk

Tijdens de 169 kilometer lange rit werd Froome een paar keer aangevallen, maar diens Skyploeg wat simpelweg te sterk. Fabio Aru pakte met een vlucht een minuut, maar door de demarrages op de slotklim hield hij maar 0.12 over.

Het algemeen klassement na de achttiende etappe in de Ronde van Spanje

Drie Nederlanders in toptien

Steven Kruijswijk, die gisteren nog zei dat hij graag in de toptien wil finishen, kon goed mee met de favorieten. De kopman van Lotto-Jumbo steeg daardoor in het algemeen klassement naar de tiende plaats.

Met Wout Poels (negende) en Wilco Kelderman (derde) staan er nu drie Nederlanders in de toptien van de Ronde van Spanje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl