De hockeymannen vieren de Europese titel

Hockeymannen prolongeren Europese titel in zinderende finale

De Nederlandse hockeymannen hebben net als de Oranjevrouwen de Europese titel in de wacht gesleept. In de finale in Amstelveen bogen ze tegen België een 2-0 achterstand om in een 4-2 overwinning.

Daarmee prolongeerde de ploeg van bondscoach Max Caldas de Europese titel, want in 2015 was Oranje bij het vorige EK ook al de beste. In totaal hebben de hockeymannen nu vijf Europese titels in zestien edities.

In de groepsfase van deze EK walsten de Belgen met 5-0 over Nederland heen. De Oranjemannen speelden niet eens slecht in die wedstrijd, maar België was dodelijk effectief.

Ook nu ontvouwde zich hetzelfde patroon. Waar Mink van der Weerden voor rust niet scoorde uit drie corners en Bjorn Kellerman twee keer miste, sloeg België wel toe: Tom Boon pushte raak uit een corner en Cedric Charlier scoorde met een tip-in.

Na rust werd de ban gebroken. Robbert Kemperman nam de bal fraai aan en joeg hem hard in de kruising.

Oranje is 'los'

Opeens was Oranje 'los'. België werd vastgezet, Mirco Pruyser en Billy Bakker stuitten op doelman Vincent Vanasch en na een corner van Van der Weerden op de lat frommelde Pruyser de bal over de lijn: 2-2.

• ANP
    Mirco Pruyser na het maken van de 2-2
  • ANP
    Grote vreugde bij de hockeyers na het behalen van de Europese titel
  • ANP
    Blijdschap bij bondscoach Max Caldas

In het slotkwart was er ook succes voor Van der Weerden. Na elf gemiste corners in het groepsduel met België en zes in de finale pushte hij eindelijk raak. Nadat de Belgen hun doelman Vanasch hadden gewisseld voor een veldspeler, maakte Pruyser er in de slotseconden ook nog 4-2 van.

België won al eens brons (in 2007) en zilver (in 2013), eindigde bij de WK van 2014 en de EK van 2015 als vijfde en beleefde bij de Spelen van vorig jaar zijn definitieve doorbraak.

In Rio won de ploeg zilver, na een 3-1 overwinning op Nederland in de halve finales.