ANP
NOS SportAangepast

Hockeysters pakken in eigen huis Europese titel

De Nederlandse hockeysters hebben bij de dertiende editie van het EK voor de negende keer de Europese titel gepakt. Oranje won in de eindstrijd met 3-0 van België, dat voor het eerst finalist was.

In de groepsfase had Nederland met slechts 1-0 gewonnen van de verrassing van het toernooi. De nummer veertien van de wereld speelde in 2013 zijn beste EK (vierde), werd in 2014 op de WK twaalfde en laatste, in 2015 bij de EK vijfde en liep in 2016 een olympisch ticket mis.

Net als in het groepsduel domineerde Nederland vanaf het begin. De Belgische verdedigingsmuur, met aan het hoofd de prima keepende Aisling D'Hooghe, bleek echter weer een gedegen stukje metselwerk.

Nederlandse hockeysters pakken Europese titel in eigen huis

Dirkse van den Heuvel, Jonker en Van den Assem scoren

Nederland begon gedreven, maar het overwicht leverde in het eerste kwart alleen een treffer op van Carlien Dirkse van den Heuvel, die na goed werk van Lidewij Welten en Margot van Geffen scoorde met een tip-in.

Daarna bleef Oranje de bovenliggende partij, maar veel meer balbezit leidde niet tot veel meer kansen. Integendeel, het spel van de ploeg van coach Alyson Annan oogde in het tweede en derde kwart wat minder sprankelend dan in het eerste.

Kelly Jonker verschafte Oranje in het vierde kwart lucht. Ze maakte uit een pass van Van Geffen van dichtbij de 2-0. In de laatste minuten offerde België keepster D'Hooghe op om met elf veldspeelsters het tij te keren, maar dat lukte niet. Integendeel: Ireen van den Assem maakte na een overtreding van Aline Fobe de 3-0 met een strafbal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl