NOS SportAangepast

'Bevrijde' hockeysters hebben zin in de toekomst

Annan: geen last van me afgevallen

Zo groot als het verdriet was na de verloren olympische finale in Rio de Janeiro van vorig jaar, zo groot was de vreugde bij de Nederlandse hockeysters na het behalen van de Europese titel. Met een verjongd team werd België met 3-0 verslagen.

"Dit is een waanzinnige prestatie van deze groep op dit moment", reageerde bondscoach Alyson Annan na de wedstrijd. "Ik ben heel trots."

Annan ontkende dat er een last van haar was afgevallen na het dramatische einde van de Spelen. "Je bent met een proces bezig. Natuurlijk wil je heel graag winnen, maar ik moet niet mijn last op het team leggen. Dat heb ik ook niet gedaan."

De bondscoach kijkt met de Europese titel op zak uit naar de toekomst: "We hebben in korte tijd heel veel stappen gemaakt. Het is een jonge ploeg en er zit nog veel meer in."

Jonker: dit is een bevrijding

Kelly Jonker, die de 2-0 maakte, durfde wel van een bevrijding te spreken. Ze genoot van de titel in eigen huis: "Die ontlading in het stadion die dan vrijkomt, dat geeft zo'n energie."

Jonker was door een schouderblessure maandenlang uitgeschakeld en was net op tijd fit voor het EK. "En dan scoor je ook nog in je eigen stadion in de EK-finale'', sprak ze glunderend. "Hier heb ik keihard voor gewerkt. We zijn nog maar een team in opbouw. Dit is een lekkere opsteker voor de toekomst."

Welten is 'megablij en megatrots'

Lidewij Welten, met 27 jaar net als Jonker een routinier bij Oranje, was "megablij en megatrots" op het jonge team. "We hebben hier zo hard voor gewerkt deze zomer."

"We hebben weer goud, dat was wel weer even geleden", refereerde Welten aan de laatste prijs van de hockeysters, de wereldtitel uit 2014, waarna ze zich in het feestgedruis stortte.

Een uitgelaten Kitty van Male sprak van een grote droom die uitkomt: "Een Europese titel in je achtertuin, gruwelijk!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl