AFP

Ze verzorgden twee jaar geleden de medailleoogst van de Nederlandse atletiekploeg op de WK in Peking. Schippers schreef als sprintster geschiedenis met sensationeel goud en zilver op respectievelijk de 200 en 100 meter, Hassan voegde brons toe op de 1.500 meter. De twee moeten komende week de Nederlandse atletiekploeg opnieuw de weg wijzen naar succes bij de WK in Londen.

"Ze zijn van wereldklasse", zegt atletiekcommentator Léon Haan van de NOS over de Nederlandse mogelijkheden op het vanavond beginnende evenement in Londen.

'Topfavoriete'

"Schippers is op de 100 meter een kandidate voor het podium. Olympisch kampioene Elaine Thompson heeft last van haar achillespezen, maar is zelfs met pijn en aangepast schoeisel bijna niet te kloppen. Schippers heeft nog nooit van Thompson gewonnen op de 100 meter. Op de 200 meter is Schippers wel topfavoriete", oordeelt de NOS-specialist.

Dafne Schippers AFP

"De medailles zullen van Schippers en Hassan moeten komen, wellicht kan de vrouwenestafetteploeg ook nog stunten op de 4x100 meter. Dan moeten wel de wissels goed verlopen en Dafne in topvorm verkeren. Normaal vechten de Amerikaanse en Jamaicaanse vrouwen om goud, maar de historie heeft geleerd dat er ook bij de beste teams iets fout kan gaan. Bij Nederland zal het vertrouwen in elkaar en de teamspirit een belangrijke rol spelen", is Haans overtuiging.

Met 28 atleten is technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie in Londen neergestreken. Dat hadden er meer kunnen zijn als de marathonmannen Abdi Nageeye en Michel Butter niet hadden besloten de WK te schrappen en als Maureen Koster en Churandy Martina zich niet op het laatste moment geblesseerd hadden afgemeld.

Zevenkampsters

Haan ziet niet zo snel meer medaillekandidaten dan het eerder genoemde tweetal. Bij de zevenkampsters is Anouk Vetter de regerend Europees kampioene, eindigde Nadine Broersen twee jaar geleden in Peking als vierde en is Nadine Visser een groot talent.

"Voor hen geldt dat het voorseizoen in 2016 overtuigender was dan het voorseizoen dit jaar", blikt Haan vooruit. "Alledrie hebben ze de afgelopen jaren bewezen dat ze er op een toernooi doorgaans wel staan. Maar een medaille? Nee, Nafissatou Thiam is een klasse apart en de concurrentie uit Duitsland, Letland en Groot-Brittannië erg sterk."

Nadine Broersen ANP

Haan ziet in Londen wel mogelijkheden voor Susan Krumins (5.000 m), Melissa Boekelman (kogelstoten) en Thijmen Kupers (800 m) om finaleplaatsen binnen te slepen. Krumins loopt daarnaast op de 10.000 meter direct voor de medailles.

"Krumins is in vorm. Ze liep in Zolder een persoonlijk record op de 5.000 meter in 14.53,35, Boekelman tekende met een pr van 18,66 meter in Merksem voor een serieuze afstand. Kupers maakt een goede ontwikkeling door op de 800 meter. Hij is sneller, overtuigender en tactisch beter geworden."

Susan Krumins ANP

Bij de tienkampers komen Pieter Braun en de ervaren Eelco Sintnicolaas in actie. Sintnicolaas heeft na voor hem de teleurstellende Spelen in Rio het roer omgegooid, zoekt meer ontspannen zijn eigen weg. En die aanpak leverde hem in mei in Götzis de tweede plaats en een verbetering van zijn Nederlands record op met 8.539 punten.

"Als hij dat niveau weer haalt, is een plaats in de top-5 mogelijk", besluit Haan.

Nederlandse medailles WK atletiek

WKNederlanderDisciplineMedaille
1983, HelsinkiRob Druppers800 mzilver
1991, TokioErik de Bruindiscuszilver
1993, StuttgartBert van Vlaanderenmarathonbrons
2003, ParijsEstafette mannen4x100 mbrons
2005, HelsinkiRens Blompolsstokhooggoud
Rutger Smithkogelzilver
2007, OsakaRutger Smithkogelbrons
Rutger Smithdiscusbrons
2013, MoskouIgnasious Gaisahverspringenzilver
Dafne Schipperszevenkampbrons
2015, PekingDafne Schippers200 mgoud
Dafne Schippers100 mzilver
Sifan Hassan1.500 mbrons
Totaalgoud: 2zilver: 5brons: 6

De WK atletiek is vanavond rechtstreeks op televisie te volgen van 20.00 uur op NPO 3. Verder is het evenement te volgen via NPO Sport, Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1, NOS.nl en Teletekst.

STER reclame