ANP

Ze neemt een flinke last mee naar Londen. Daar verdedigt Dafne Schippers begin augustus haar wereldtitel van twee jaar geleden in Peking op de 200 meter.

In de Chinese hoofdstad stond ze in 2015 eigenlijk nog aan het begin van haar loopbaan als sprintster, nu behoort ze tot de wereldtop en zijn de verwachtingen hooggespannen. "Ik heb er vertrouwen in dat ik straks goed ben", blikte ze op trainingscentrum Papendal vooruit op de WK.

Plezier

Schippers veroverde in Peking niet alleen de wereldtitel op de 200 meter, ze pakte ook nog zilver op de 100 meter. Ze was de sprintkoningin van de WK, maar moest een jaar later genoegen nemen met olympisch zilver op de 200 meter en een bijrol op de olympische 100 meter.

Elaine Thompson was in Rio niet te kloppen. Dat hakte erin bij de wereldkampioene. Zo erg, dat het plezier in haar sport even verdween.

Schippers heeft zin in WK en 'beste race van het jaar'

Na Rio wisselde Schippers van trainer. Onder leiding van de Amerikaan Rana Reider werkte ze dit jaar aan een nieuwe episode in haar loopbaan. In Londen moet het eerste resultaat van de samenwerking te zien zijn.

Nieuwe werkwijze

"Hij heeft een andere kijk op dingen", legde ze het verschil met haar oude coach Bart Bennema op Papendal uit. "Zijn werkwijze was allemaal nieuw voor me, maar ik vertrouw hem voor 100 procent", keek ze terug op de opbouw van haar seizoen.

"Mijn races zijn steeds beter geworden. Ik voel gewoon in de trainingen dat het goed zit. Mijn start is een stuk beter. Dat geeft veel vertrouwen."

Dafne Schippers na haar gouden race op de 200 meter bij de WK in 2015 ANP

Onder Reider liep ze dit seizoen veel wedstrijden. Een echte piek heeft ze echter nog niet gehad. Die moet pas in Londen komen. Alles stond tot nu toe in het teken van de WK, waarbij de resultaten in andere wedstrijden van ondergeschikt belang waren.

Enorm veel reizen

Na de Diamond League in Londen op 9 juli legde ze het accent op trainingen en rust. "Ik heb enorm veel gereisd dit seizoen. Ik was elke week ergens anders. Dan heb je een paar weken nodig om te focussen op de trainingen om de puntjes op de i te zetten en rust te nemen."

Om weer in de 'flow' van Peking te komen, weet Schippers dat ze plezier op de atletiekbaan moet hebben. "Dat is voor mij de sleutel tot succes. Naar Peking ging ik twee jaar geleden met het gevoel 'ik ga gewoon lekker racen'. Dat gevoel is er nu ook weer. Ik wil laten zien dat ik erbij hoor, genieten van mijn races. Net als in 2015. Als je daarop blijft vertrouwen, gaat het goed komen."

STER reclame