Miguel Indurain AFP

Gisteren won Tom Dumoulin in Milaan de Ronde van Italië. Het was voor het eerst in 37 jaar dat een Nederlander een grote ronde wist te winnen. Na de prestatie van de Limburger werd al snel naar een vergelijking gezocht. Miguel Indurain is een veel genoemde naam. Tussen 1991 en 1995 won de Spanjaard vijf keer op rij de Tour de France.

Edwin Winkels kent de Spaanse wielerlegende door en door. Tijdens de Tour van 1995 wijdde de in Spanje wonende sportjournalist in de Volkskrant dagelijks een column aan Indurain. Drie vragen over de vergelijking Tom Dumoulin en Miguel Indurain.

1. Klopt de vergelijking?

"In zoverre dat Indurain de basis legde in tijdritten", meent Winkels. "Vóór de bergen had Indurain al een voorsprong. Ten tweede het postuur. Al lukte het Indurain nooit om onder de 80 kilo te komen. Dat is Tom nu wel gelukt."

Winkels wijst verder op de leeftijd van het tweetal. Toen Indurain in 1991 in de Tour zijn verjaardag vierde, werd hij 27 jaar oud. Twaalf dagen later won hij het eindklassement. Dumoulin wordt in november 27 jaar.

"De houding op de fiets van de Nederlander en Spanjaard is ook vergelijkbaar. Als je foto's van de twee naast elkaar zou leggen, zal je zien dat de houding bijna identiek is."

2017: Tom Dumoulin op zijn tijdritfiets Getty
1993: Miguel Indurain op zijn tijdritfiets ANP

2. Wat zijn de verschillen?

"De eerlijkheid en aanvaringen van Tom", zegt Winkels. "Indurain hield iedereen te vriend..."

"Verder won Indurain nauwelijks bergop". Dumoulin baarde opzien door de veertiende etappe in de Giro met groot vertoon van macht te winnen. Indurain deed dat vooral niet in de jaren dat hij de Tour won. "Indurain won één keer bergop, maar in dat jaar won hij niet de Tour. Hij liet andere renners als Claudio Chiappucci en Tony Rominger bijna expres winnen."

Nibali getergd na kritiek van Dumoulin

3. Is Tom Dumoulin een toekomstig Tourwinnaar?

"Ja, absoluut", stelt Winkels. "Je hebt Girowinnaars gehad die toevallig waren, zoals Ryder Hesjedal, maar van wie daarna niks meer gehoord werd."

De overwinning van Dumoulin is zeker geen toeval. "Op zijn leeftijd weet hij wat verliezen is, de Vuelta van 2015 bijvoorbeeld. Je ziet wat hij doet met zijn kop. Hij is wel nerveus, maar blijft rustig. Maar de Tour is een gekkenhuis. Er was nu meer aandacht vanuit de Nederlandse pers, maar de Tour is anders."

STER reclame