NOS Wielrennen

Terugblik Vuelta: Dumoulin smaakmaker, Aru eindwinnaar

Terugblik op de prachtige Vuelta van Dumoulin

Een startveld om de vingers bij af te likken. Chris Froome, Nairo Quintana, Alejandro Valverde en Vicenzo Nibali; de top vier van de Tour de France bond in de Ronde van Spanje opnieuw met elkaar de strijd aan. Aangevuld met toppers als Rafal Majka, Joaquim Rodriguez en Tejay van Garderen. Smullen op voorhand, maar de topfavorieten bleken deze Vuelta niet de smaakmakers.

Waar Nederland hoopte op een dagsucces van Tom Dumoulin, ontpopte de Limburger zich op de Spaanse wegen als hoofdrolspeler. Dumoulin reed naar twee dagsuccessen, trok de rode leiderstrui aan en was in de slotweek als klassementsleider nog een grote kanshebber op de eindzege.

Uiteindelijk werd de laatste bergrit op de voorlaatste dag de renner van Giant-Alpecin fataal, viel hij terug naar plaats zes en werd de Italiaan Fabio Aru de verrassende eindwinnaar. Het was een bewogen Vuelta, van begin tot eind.

Nibali uit Vuelta, rode trui voor Dumoulin

In de tweede etappe gebeurde er een hoop. Zo was Nibali slachtoffer van een grote valpartij, waarna hij even aan de ploegleiderswagen hing om al te veel tijdverlies te voorkomen. En dat kwam de Tourwinnaar van 2014 en Vueltawinnaar van 2010 op diskwalificatie te staan.

Dumoulin werd net tweede, achter Chaves die ook de rode leiderstrui pakte. In de vijfde rit reed Dumoulin de Colombiaan onverwachts uit het rood. De Giantrenner werd daarin vijftiende maar finishte acht tellen voor Chaves, die een marge van zeven seconden had. De euforie was amper geluwd of er kon weer gejuicht worden in Nederland, want Bert-Jan Lindeman won op grootse wijze de zevende etappe, een zware bergrit.

Lindeman wint zevende etappe Vuelta

Weergaloze bergritzege Dumoulin

Nederland raakte echt in de ban van Dumoulin na zijn weergaloze zege in de negende etappe. In die bergetappe zaten alle kopstukken bijeen op de slotklim, waarna de Limburger demarreerde en in de finale Froome en Rodríguez verraste.

Dumoulin reed en passant Chaves weer uit het rood en alsof het allemaal nog niet fraai genoeg was, sprintte Danny van Poppel in rit 12 naar de dagzege. De Vuelta had een dag eerder ook Froome zien opstappen, nadat de Brit bij een val een voetbreuk had opgelopen. Astana liet zich die dag echt gelden. De ploeg van de vertrokken Nibali pakte dankzij Mikel Landa de etappezege en Fabio Aru nam de rode trui over van Dumoulin.

Een bergrit te veel voor Dumoulin

Aru verdedigde het rood met verve in de vier ritten erna (twee vlakke ritten en twee bergetappes), waarna Rodríguez een dag leider was, tot Dumoulin in de 38,7 km lange tijdrit uithaalde en een voorschot leek te nemen op de eindzege.

Aru ging diep in de tijdrit en hield de schade knap beperkt op de Limburger. Hij viel daarna voortdurend aan in zijn poging de 0.03 marge goed te maken, zag Dumoulin in de negentiende rit de voorsprong verdubbelen, maar de Limburger afhaken in de loodzware, voorlaatste etappe. Aru reed op de derde van vier cols weg bij Dumoulin, die niet alleen het rood verspeelde maar ook van het erepodium duikelde en 'slechts' zesde werd.

Einduitslag klassement Vuelta

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl