Sepp Blatter in augustus bij het Sepp Blatter Voetbaltoernooi in het Zwitserse Ulrichen EPA

Coca-Cola en McDonald's, twee belangrijke sponsoren van de FIFA, hebben Sepp Blatter opgeroepen om onmiddellijk op te stappen als FIFA-voorzitter. Volgens Coca-Cola is het vertrek van Blatter nodig om een "geloofwaardig en duurzaam hervormingsproces" op gang te brengen bij de door corruptieschandalen geteisterde wereldvoetbalbond.

"Met elke dag die voorbijgaat worden het imago en de reputatie van de FIFA verder bezoedeld", stelt Coca-Cola in een verklaring. "De FIFA heeft dringend een omvangrijke hervorming nodig en dat is alleen mogelijk met een onfhankelijke benadering."

Kort nadat Coca-Cola met de oproep kwam, volgde McDonald's met een verklaring. De hamburgerketen stelt dat "de gebeurtenissen van de afgelopen weken slecht zijn geweest voor de reputatie van de FIFA en voor het vertrouwen in de leiding."

Ook Budweiser en VISA eisen vertrek Blatter

Ook sponsor AB InBev , het moederbedrijf van biermerk Budweiser, en creditcardmaatschappij Visa hebben zich bij de oproep van Coca-Cola en McDonald's aangesloten. De brouwerijketen noemt Blatter in een verklaring "een obstakel in het hervormingsproces".

Coca-Cola en McDonald's zijn de eerste sponsoren die openlijk het vertrek van Blatter eisen. De bedrijven steken samen jaarlijks tientallen miljoenen dollars in de wereldvoetbalbond.

Blatter: ik stap niet op

De FIFA-voorzitter laat in een reactie via zijn advocaat weten dat hij niet van plan is om op te stappen. "Volgens meneer Blatter is het niet in het belang van de FIFA noch van het hervormingsproces als hij zou vertrekken", aldus de verklaring.

De Zwitserse justitie begon vorige week een strafrechtelijk onderzoek naar Blatter op verdenking van fraude en wanbestuur. Zwitserland en de VS zijn al langer met een groot onderzoek bezig naar corruptie bij de FIFA. In mei werden zeven FIFA-functionarissen opgepakt in Zürich.

STER reclame