UEFA-voorzitter Michel Platini wil voorzitter worden van de FIFA AFP

Michel Platini wil het imago van de FIFA herstellen, mocht hij in februari gekozen worden tot voorzitter van de wereldvoetbalbond. "Dat is absoluut de belangrijkste taak die we hebben", vertelde hij in Zürich aan de NOS.

De huidige voorzitter van de UEFA toonde zich onverwacht openhartig in de lobby van het Baur au Lac hotel in Zürich, enkele uren voor een belangrijke en met spanning omgeven vergadering van het uitvoerend comité van de FIFA.

Vreemde situaties

Zo durven niet alle FIFA-bestuursleden te reizen. Bij de vergadering ontbreekt bijvoorbeeld Marco Polo del Nero. De voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond blijft sinds de FBI-arrestaties van mei in Zürich liever thuis. Ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter is Zwitserland niet meer uit geweest sinds zijn herverkiezing eind mei.

Platini reageert op zijn typisch nonchalante wijze. "Er ontbreken wel eens vaker bestuursleden, als ze ziek zijn bijvoorbeeld. Natuurlijk zitten we in een vreemde situatie op dit moment. Anders waren er ook niet zo veel journalisten hier", zegt hij glimlachend.

Update over corruptie

De 60-jarige Fransman lijkt zeer op zijn gemak in het Baur au Lac. Hij geeft af en toe een hand aan medebestuurders die zich in het luxueuze hotel melden voor de FIFA-vergadering, waarin enkele harde noten moeten worden gekraakt terwijl er ondertussen justitiële onderzoeken lopen naar de organisatie.

Zo krijgen de bestuursleden donderdagmiddag of vrijdagochtend een update over de lopende FBI- en Zwitserse onderzoeken naar corruptie bij de FIFA. En hervormingsgezinde krachten willen dat de regels van de ethische commissie worden aangepast, waardoor alle disciplinaire zaken openbaar kunnen worden gemaakt.

Als ik president word, zal het niet meer over politiek gaan bij de FIFA.

Michel Platini, kandidaat voor het FIFA-presidentschap

FIFA als goede scheidsrechter

Volgens veel critici moet de structuur van FIFA op de schop, waarbij bestuursleden in de huidige situatie worden aangewezen door de confederaties van continenten, zoals UEFA, CONCACAF en AFC. 

Dergelijke veranderingen zouden ten nadele van de UEFA kunnen uitpakken. Platini, de huidige UEFA-voorzitter en voor alles Europeaan, toont zich desgevraagd geen voorstander. "Er zitten veel goede mensen in het uitvoerend comité. Er zijn ook enkele mensen corrupt gebleken. Maar als je iets verkeerds doet, word je ook aangepakt."

Platini vervolgt: "Deze discussie is politiek. Als ik president word, zal het niet meer over politiek gaan bij de FIFA. Dan zal het weer over voetbal gaan. De FIFA moet zijn zoals een goede scheidsrechter: er moet niet over gesproken worden."

Wikipedia checken

Platini, sinds 2007 voorzitter van de UEFA, staat erom bekend dat hij erg op zijn eigen continent gericht is. Als voornaamste kandidaat voor het FIFA-presidentschap zal hij de komende maanden vooral steun buiten Europa moeten winnen.

Toch is hij niet van plan, zoals Sepp Blatter dat jarenlang deed, alle kleine landen met stemrecht in februari te gaan bezoeken. "Ik denk dat ze me allemaal wel kennen. Als ze willen, kunnen ze naar Wikipedia gaan en lezen wat ik allemaal gedaan heb."

STER reclame