Sven Kramer in Gangneung
NOS SchaatsenAangepast

WK afstanden: elf feiten op een rij

Vier dagen is Gangneung het epicentrum van het schaatsen. Het ijs waarop volgend jaar de olympische medailles worden verdeeld, vormt van donderdag tot en met zondag het decor voor de WK afstanden. Wat moet je vooraf zoal weten? NOS Sport zet, met hulp van schaatscommentator Erik van Dijk, elf opvallende feiten op een rij.

WK Afstanden; de feiten op een rij

De oudste deelnemer: KC Boutiette (46)

Met zijn 46 jaar (11-04-1970) is de Amerikaanse schaatser KC Boutiette de oudste deelnemer aan de WK afstanden. Hij komt in actie op de massastart en de ploegenachtervolging. Hij is reserve op de 1.500 meter.

Van Dijk: "Hij was er 23 jaar geleden al bij tijdens de Olympische Spelen, toen reed hij nog tegen Rintje Ritsma. De kans dat hij volgend jaar olympisch kampioen wordt op 47-jarige leeftijd is miniem, maar in een massastart is alles mogelijk…"

KC Boutiette, de oude rot van het schaatspeloton

De jongste deelnemer: Kim Min-sun (17)

Er zit 29 jaar verschil tussen KC Boutiette en de jongste deelnemer in Gangneung: Kim Min-sun, die in 1999 is geboren en nu nog 17 is. De Zuid-Koreaanse schaatsster staat op de startlijst van de 500 meter en is reserve voor de 1.000 meter.

Van Dijk: "Min-sun zou wel eens tot heel speciale dingen in staat kunnen zijn, want ze reed vorig jaar al onder de 38 seconden, 37,87 om precies te zijn. Dat was in Salt Lake City en dat is daar op zich niet zo'n bijzondere tijd, maar wel als je beseft dat ze toen pas 16 jaar was!"

Belangrijkste afwezigen: Pavel Koelizjnikov en Brittany Bowe

De Amerikaanse kampt nog met de naweeën van een hersenschudding en komt daarom dit schaatsseizoen niet meer in actie. Koelizjnikov is herstellende van een liesblessure en worstelt met mentale problemen na de meldoniumaffaire.

"Natuurlijk is het jammer dat deze twee er niet bij zijn, want je wilt altijd de allerbeste schaatsers tegen elkaar zien strijden. Kjeld Nuis tegen Koelizjnikov, dat duel is het afgelopen seizoen uitgegroeid tot een klassieker. Zonder de Rus is Nuis wel meteen topfavoriet op de 1.000 meter."

"De strijd tussen de grote drie (Jorien ter Mors, Heather Bergsma en Bowe) wordt nu een tweestrijd, tenzij een jagende Marrit Leenstra voor een verrassing kan zorgen. Bowe is een speciale schaatsster, maar de wereldkampioene op haar afstanden (1.000 en 1.500 meter) komt wel uit Nederland."

Pavel Koelizjnikov is er niet bij dit jaar

Succesvolste schaats(st)er: Claudia Pechstein (29 medailles)

Voor de zeventiende keer komt de Duitse schaatsster in actie op de WK afstanden. Ze heeft zich gekwalificeerd voor de 3.000 en 5.000 meter en staat op de startlijst voor de massastart en ploegenachtervolging. De 44-jarige Pechstein won in totaal vijf keer goud, elf keer zilver en dertien keer brons op de WK afstanden.

Van Dijk: "Dit blijft ontzettend bijzonder, zij is een van de grootste wintersporters aller tijden, maar wel met een sterretje achter haar naam. Die dopingschorsing, waar ze nog steeds tegen vecht, is een flinke smet op haar blazoen. Kan ze hier haar dertigste medaille pakken? Ze heeft een enorme wilskracht en ze kan nog altijd in de prijzen rijden. Dat bewees ze dit seizoen nog op de 5 kilometer in Heerenveen."

Het buitenbeentje: Peter Michael

Peter Michael is zevenvoudig inline-wereldkampioen en blijkt nu ook op het ijs steeds beter uit de voeten te kunnen. Hij komt uit Nieuw-Zeeland en won dit seizoen al een keer goud op de 5.000 meter in de wereldbeker.

"Michael is onconventioneel. Dat zie je in zijn haardracht, zijn houding op en buiten de baan, maar vooral ook tijdens de races. Schema's lijken voor Michael nog niet geschreven. Dat weet Jorrit Bergsma sinds de wereldbeker in Berlijn ook. Het is voor een traditionele schaatser soms om gek van te worden, maar voor de kijker een lust voor het oog."

Peter Michael wint zijn eerste wereldbekerwedstrijd

De man in vorm: Ted-Jan Bloemen

Bij de laatste wereldbeker in Berlijn won Bloemen de 5.000 meter. Hij vierde die overwinning alsof hij al wereldkampioen was. Sven Kramer ontbrak in Berlijn, maar is er in Gangneung wel gewoon bij.

Van Dijk: "Er zijn wel meer mannen in vorm, zoals Peter Michael en onze Kjeld Nuis. Maar ik dacht vooral aan Ted-Jan Bloemen. De Canadese Nederlander rijdt de 5.000 meter, hoewel dat natuurlijk dé afstand is van Sven Kramer. Dus kansen op WK-goud zijn nihil."

De vrouw in vorm: Nao Kodaira

Kodaira is dit seizoen in bloedvorm. De Japanse schaatsster, die een woordje Nederlands spreekt, verloor dit seizoen nog geen internationale 500 meter-wedstrijd.

Van Dijk: "Van haar oud-coach Marianne Timmer heeft ze geleerd 'de baas' te zijn en ze kent geen greintje twijfel. Tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd testte ze zelfs nog nieuwe schaatsen. Dat is iets wat schaatsers absoluut niet graag doen, zeker niet midden in het seizoen, vlak voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Haar reactie? 'Ik kan toch beter materiaal testen als ik op mijn best ben, dan weet ik tenminste of ik er iets aan heb…'"

November 2016: Kodaira is de baas

Meest voorkomende naam: Kim (4 mannen, 2 vrouwen)

Met 6 Kims in totaal is het de meest voorkomende naam op de WK afstanden. Te weten: Kim Jin-ho, Kim Jin-su, Kim Min-seok, Kim Tae-yun, Kim Bo-reum en Kim Min-sun.

Van Dijk: "Zijn er ook slechte Kims? Helaas is de mooiste Kim-race al geweest, want in Berlijn streden M. Kim en M. Kim op de 1.000 meter (bij de vrouwen). Dat was voor een commentator een flinke uitdaging! Het enige dat de twee onderscheidde was de witte en de rode band en slechts één letter in hun naam. Kim Min-ji won toen overigens van Kim Min-jo."

De landen met de minste deelnemers: Australië (1), Frankrijk (1), Zwitserland (1)

De Australische sprinter Daniel Greig is de enige Australiër op de WK afstanden. Hij komt in actie op de 500 meter en 1.000 meter. Ook de Fransman Alexis Contin is de enige vertegenwoordiger van zijn land. Hij rijdt de 1.500 en 5.000 meter. Dat geldt ook voor de Zwitser Livio Wenger die de massastart doet.

Van Dijk: "Deze drie hebben één ding met elkaar gemeen: het zijn inline-skaters met een olympische droom. De ISU wilde met de massastart op de Spelen ook sporters uit andere schaatsdisciplines naar het langebaanschaatsen lokken en dat is in ieder geval gelukt! Het leuke hieraan is dat het de sport internationaler en wat minder voorspelbaar maakt."

Hoeveel medailles gaat Sven Kramer pakken?

Het land met de meeste deelnemers: Nederland (21)

Nederland pakte vorig jaar zes medailles. Drie bij de mannen en drie bij de vrouwen. In 2015 waren het er vijf en in 2013, net als deze editie een jaar voor de Spelen, zes.

Van Dijk verwacht veel van Nederland tijdens dit WK: "Nederland zou tijdens dit WK afstanden maar liefst elf medailles kunnen pakken."

Schaatsstad Gangneung: 216.000 inwoners

De Olympische Spelen van Pyeongchang, die volgend jaar februari worden gehouden, zijn voor een groot gedeelte in Gangneung. Sterker nog: alle sporten die overdekt zijn, worden georganiseerd in Gangneung.

Van Dijk: "Gangneung is vooral een trotse, olympische stad. De inwoners kijken al heel erg uit naar de Spelen volgend jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl