Wilfried Bony neemt Boubacar Barry op de schouders
NOS Voetbal

'Back-up Barry' is de onverwachte held van Ivoorkust

Boubacar Barry mocht in de finale van de Afrika Cup in het doel staan van Ivoorkust, omdat Sylvain Gbohouo geblesseerd was. De 35-jarige reservekeeper werd de held van de natie door in een spectaculaire penaltyreeks tegen Ghana het winnende doelpunt te maken.

In de reguliere speeltijd had Barry zijn doel schoon gehouden, wat hem vertrouwen gaf voor de strafschoppenserie. Daarin stopte hij penalty nummer 21 van collega-keeper Razak Braimah om vervolgens zelf - ondanks krampverschijnselen - onberispelijk raak te schieten.

"Op dat moment dacht ik aan God en mijn moeder", liet Barry na afloop weten. "Ze had het er moeilijk mee dat ik zo weinig speelde. Het landsbelang gaat boven alles. Het leven is nou eenmaal niet altijd makkelijk."

Barry was zijn basisplaats in oktober kwijtgeraakt. "Als je opgeroepen wordt om voor je land uit te komen, dan moet je meteen komen. Ook al is het om alleen maar op de bank plaats te nemen."

Als je voor je land wordt opgeroepen, dan kom je meteen. Ook al is het voor de bank.

Boubacar Barry

Gervinho kon het niet meer aanzien

Ivoorkust won de Afrika Cup één keer eerder: in 1992. In 2006 en 2012 trokken De Olifanten juist aan het kortste eind in een penaltyserie, wist ook sterspeler Gervinho. "Daar dacht ik aan, ja. Maar er ging zoveel door mijn hoofd."

Ivoorkust miste de eerste twee penalty's. "Toen ging ik zitten en draaide mijn rug naar het veld. Ik geloofde er niet meer in. Ik kon het niet meer aanzien, want strafschoppen is een kwestie van geluk."

"Na al die finales, al die teleurstellingen, moest dit 'm gewoon worden", sloot de speler van AS Roma af. "We zijn onze keeper dankbaar. Jaren van lijden en kritiek en nu kunnen we eindelijk feestvieren."

Yaya Touré houdt na het winnen van de Afrika Cup de beker omhoog

Yaya Touré: eindelijk prijs met Ivoorkust

Yaya Touré won al de Champions League, het WK voor clubs en meerdere landstitels in Spanje, Engeland en Griekenland. Op de indrukwekkende erelijst van de Ivoriaanse middenvelder ontbrak echter nog een prijs met zijn land.

De 31-jarige Touré vulde dat gat zondag eindelijk op. "Ik heb hier zoveel jaren op gewacht", jubelde de middenvelder van Manchester City. "Het is moeilijk uit te leggen wat ik nu voel. Dit is zo speciaal, hier heb ik jarenlang van gedroomd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl