Ivoorkust verovert Afrika Cup na penaltyspektakel

Een supporter van Ivoorkust tijdens de finale van de Afrika Cup
    Gadji Tallo, Yaya Touré en Kolo Touré na het winnen van de penaltyreeks
  • EPA
    Feest in de straten van Abidjan, nadat Ivoorkust de Afrika Cup heeft gewonnen
  • EPA
    Een Ivoriaan kijkt naar de finale van de Afrika Cup

Ivoorkust heeft voor de tweede keer de Afrika Cup veroverd. Net als in 1992 was Ghana in de finale de tegenstander, stond het na 120 minuten 0-0 en wonnen de Ivorianen na een lange penaltyreeks.

In de eerste helft maakte Ivoorkust het spel, maar was Ghana twee keer dicht bij een treffer. Voormalig Vitesse-speler Christian Atsu trof met een vlammend schot van buiten het strafschopgebied de paal en André Ayew raakte bijna vanaf de achterlijn de buitenkant van de paal.

De Ghanees Christian Atsu (l) in duel met Siaka Tiene

In de tweede helft bakten beide ploegen er bar weinig van. Het opvallendste moment was zelfs een opstootje. John Boye leek Eric Bailly van Ivoorkust een kopstoot te geven, maar scheidsrechter Bakary Gassama liet het opstootje onbestraft.

In de verlenging was het van hetzelfde laken een pak: veel fysieke duels, veel strijd, maar amper goed voetbal. Ghana had licht de overhand, al kwam de ploeg niet veel verder dan enkele schoten van afstand en een verdwaalde kopbal.

Wilfried Bony tilt penaltyheld Boubacar Barry

Spectaculaire penaltyreeks

In de penaltyreeks zat Ghana na twee missers van Ivoorkust op rozen, maar de Ghanezen gingen daarna zelf ook twee keer in de fout. Doelman Brimah Razak miste de 21ste penalty, waarna doelman Boubacar 'Copa' Barry, die in de strafschoppenserie tot twee keer toe een blessurebehandeling onderging, de 22ste strafschop wel benutte.

ADO-speler Wilfried Kanon stond evenals Wilfried Bony (ex-Vitesse) in de basis bij Ivoorkust.