‘De stem van het Joodse volk wordt niet gehoord’
"In Bergen-Belsen werden de Joden doodgehongerd, in San Francisco wordt hun stem niet gehoord". De mening van Le-ezrath Ha-am is duidelijk.
Het Joodse blad ("het volk ter hulpe") begrijpt niet dat in de Amerikaanse stad vijftig landen vergaderen over de oprichting van de Verenigde Naties, maar het Joodse volk niet is vertegenwoordigd. "Men spreekt over de vreselijke gevolgen van de oorlog, maar de stem van het Joodse volk, waarvan een derde gevallen is, geen andere schuld dragend dan Jood te zijn, wordt niet gehoord."
Joden zijn er niet vertegenwoordigd omdat ze geen eigen staat hebben. "Het is teleurstellend dat men geen uitzondering kon maken voor ons volk, dat juridisch geen eigen staat heeft en juist daardoor zo veel offers heeft gebracht", reageert Jaap Soetendorp, redacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad.
Bittere pil
Landen die tot voor kort nog neutraal waren mogen wél meepraten op de conferentie, en dat is voor het Joodse volk een bittere pil om te slikken. "Er zijn wegen gevonden om zelfs diegenen uit te nodigen die tot voor kort geen lid waren van de verenigde naties en die zich gehaast hebben op het laatste moment aan de As-mogendheden de oorlog te verklaren, opdat zij mee kunnen spreken daar, waar ook hun belangen voor de nabije toekomst in discussie zullen komen", schrijft Le-ezrath Ha-am hierover.
Ook Andrew Somers, een Amerikaans Congreslid, vindt het onrechtvaardig dat "de natie die haast meer geleden heeft dan alle anderen tezamen, de natie wiens zonen dapper strijden en sterven aan alle fronten, dat die natie niet de rechten gegeven wordt, die zelfs naties krijgen die tot heden toe neutraal zijn geweest". Hij heeft in het Huis van Afgevaardigden een zetel gevraagd voor de Joden op de conferentie, maar tevergeefs.
Een Joodse staat in Palestina
Door te lobbyen proberen Joden toch nog enigszins de belangen van het volk op de politieke kaart te zetten. Zo wil politicus en wetenschapper Chaim Weizmann, leider van de Zionistische Wereldorganisatie, een Joodse staat in Palestina. Het volk moet een thuis hebben, is de redenatie.
Ook The Jewish Agency pleit voor een Joodse staat in Palestina en heeft zich gewend tot de Britse regering, die het Midden-Oosterse land sinds de Eerste Wereldoorlog bestuurt. De organisatie eist bovendien dat Groot-Brittannië zoveel mogelijk meewerkt om de Joodse overlevenden in Europa die naar Palestina willen, te helpen emigreren.
Het is nog de vraag of de lobby voor een Joodse staat in Palestina succes gaat opleveren. De Arabieren die er wonen zijn pertinent tegen. Met steun van Arabische buurlanden als Egypte en Irak, die wél vertegenwoordigd zijn op de Conferentie van San Francisco, proberen zij een Joodse staat tegen te houden.
Laat de stem van het bloed van de vijf miljoen gemartelden tot uw hart doordringen.
De krant Le-azreth Ha-am kan weinig meer doen dan een smeekbede richten aan de vertegenwoordigers. "Nu de stem van onze afgevaardigde op de conferentie al niet gehoord wordt, laat dan de stem van het bloed van de vijf miljoen gemartelden tot uw hart doordringen, opdat de wereld weet wat het betekent een volk zonder land te zijn!"