Geallieerde voedselvoorraden aangekomen in Amsterdam · NIOD / BeeldbankWOII

'Goede soep op komst' met heropening Centrale Keukens

Goed nieuws voor de burgers van Amsterdam, want er is "goede soep op komst", zo meldt Het Vrije Volk vandaag. De Centrale Keukens die op 23 april hun deuren sloten, gaan over twee dagen weer voor iedereen open. Morgen mogen mensen hun knipkaarten ophalen voor de voedselverdeling.

Er zal dagelijks voor iedereen een halve liter "prima soep" te krijgen zijn en mogelijk gaan die rantsoenen binnenkort omhoog. Als er eten overblijft, omdat misschien niet iedereen zal deelnemen, wordt dat verdeeld over kindervoeding, tehuizen en instellingen, die het hard nodig hebben.

Volgens de krant zal het geen "watersoep" meer zijn, zoals tijdens de hongerwinter. Nu is de soep gevuld met vlees, vet en andere producten die inmiddels beschikbaar zijn. "Voor aardappelschillen hoeft men geen vrees meer te hebben, want alleen al om die te vermijden komt er geen aardappel meer in!"

Voor dit voedsel is men zelfs minder geld kwijt dan voorheen: 10 cent per portie in plaats van 20 cent.

Weer transportprobleem

Het is een belangrijke stap vooruit in de voedselvoorziening van de bevolking in West-Nederland, die snakt naar meer en beter eten. Van al het voedsel dat via de lucht, het land en de zee al is aangevoerd, is nog maar een klein gedeelte aangekomen bij de hongerende mensen. Het heeft tot 10 mei geduurd voordat de eerste noodhulp de bevolking in redelijke hoeveelheden bereikte. Desalniettemin waren de pakketten van 3 kilo voedsel per persoon nog niet voldoende.

Net als tijdens de laatste bezettingsmaanden is er sprake van een transportprobleem in het westen. De schaarste aan voertuigen en de slechte staat van de infrastructuur vertragen de binnenlandse goederendistributie aanzienlijk. Ook de Duitse inundaties en inbeslagnemingen, de brandstofschaarste en de zwaar beschadigde havens zijn een belemmering. Voorlopig is er ook nog een groot gebrek aan kolen.

Lange rijen

De Canadezen hebben toegezegd auto's ter beschikking te stellen om het transport te versnellen. Ook bezitters van vrachtauto's zijn opgeroepen zich te melden bij de Rijksinspectie in Amsterdam voor de hulp bij de voedseldistributie.

De krant De Waarheid doet een oproep om Amsterdamse arbeiders, die staan te springen om te helpen, in te zetten bij de voedseldistributie. De krant verwacht een 'chaos' bij de enorme toeloop die bij de Centrale Keukens zal ontstaan. "Alle ellende van uren en uren in de rij staan keert terug."

Daarom doet de krant een dringend beroep op de voedselautoriteiten om alle bureaucratie overboord te zetten en duizenden 'werkgrage arbeiders' mee te laten helpen bij de verdeling van voedsel met auto's en karren in de wijken. "Grijpt deze hulp aan en Amsterdam is gered!"

Zelf voedsel verbouwen

Het dagblad 'Gooische klanken' waarschuwt de lezers dat de "vette jaren" voorlopig niet zullen terugkeren. Daarom moet elke mogelijkheid voor de aanvulling van de voedselvoorraad benut worden. "De militaire commissaris raadt aan om elk stukje grond, zelfs elk bloemperk te benutten voor de verbouw van groenten, aardappels, peulvruchten enz. Het is pas half mei en er kan nog van alles worden gezaaid en gepoot."

Want wie zelf zorgt voor aanvulling van de rantsoenen uit eigen tuin, "zal daar straks veel plezier en voordeel van beleven en daarmee ook de gemeenschap een belangrijke dienst bewijzen".