Kindje krijgt melk op straat · NIOD

Kinderen bedelen op straat, tehuizen voor verwaarloosde kinderen vol

Kinderen in de grote steden in het westen van het land hebben zwaar te lijden onder de heersende hongersnood. Hele troepen hongerige kinderen trekken in opdracht van hun ouders langs de huizen, smekend om een sneetje brood of een rauwe aardappel.

De bedelarij op straat neemt ongekende vormen aan. Steeds meer kinderen worden verwaarloosd achtergelaten door hun ouders en belanden in tehuizen, die overvol raken.

"Een wanhoopstemming", noemt de Vrije Pers het. "Slechts degenen die tot wanhoop zijn gedreven, komen tot de vernedering hun kinderen de straat op te jagen." De krant schrijft dat de jongens en meisjes dunne rachitis-beentjes, bleke snoetjes en verkleumde handjes hebben. "De nood is hoog gestegen."

De krant roept stedelingen om "zo'n verkleumde en hongerige peuter" even binnen te laten, zodat ze kunnen opwarmen, en ze indien mogelijk een dun sneetje brood te geven. In het Oranje-bulletin wordt aangeraden de kinderen het ter plekke op te laten eten. "Er zijn gevallen bekend dat een juist ontvangen boterham even verder voor 50 cent werd verkocht".

De kinderpolitie helpt zo goed en zo kwaad als het kan, maar door een gebrek aan middelen en personeel kan de organisatie het werk niet verrichten op dezelfde schaal als voorheen. Bovendien neemt de druk op de ketel toe, nu de nood in de steden steeds groter wordt.

Verwaarloosd en verlaten

Het aantal verwaarloosde en verlaten kinderen is inmiddels zo toegenomen dat de tehuizen vol zitten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het Bestedelingentehuis in Amsterdam. Bestedelingen zijn kinderen onder de 17 die wettelijke verzorgers missen.

Het genoemde tehuis is dit jaar begonnen met 415 kinderen, een "ongekend hoog aantal" volgens De Telegraaf. 270 van de kleintjes zitten in het tehuis zelf, het overige aantal is uitbesteed. Die zitten bij gezinnen of in kleine pleeghuizen.

In 1943 en 1944 werd en er gemiddeld 50 kinderen per maand opgenomen in het huis. In de eerste maanden van 1945 is dat aantal zeker verdubbeld tot 100. "Deze door de ouders verlaten kinderen zijn van één tot zestien jaar oud, sommige zelfs beneden het jaar, en vormen vaak hele kindergezinnen die in de steek zijn gelaten."

Op het bed vond de politie vier kinderen in verregaande staat van vervuiling, vol uitslag en schreiend van de honger.

Utrechtse Courant

Onlangs werd er in de Utrechtse Courant nog melding gedaan van een triest geval van verwaarlozing in de stad. Een moeder had haar kinderen onverzorgd achtergelaten in haar woning.

"Men trof er de diepste ellende aan. Kamer en keuken leken op een vuilnisbelt, huisraad bleek bijna niet aanwezig te zijn en op een bed vond de politie vier kinderen, waarvan de oudste 10 jaar was, in verregaande staat van vervuiling, vol uitslag en schreiend van de honger."

Het kroost is opgenomen door de zusters Augustinussen, de moeder is nog niet komen opdagen. "Zeker, nood kan vreselijke dingen veroorzaken, maar dat het een echte moeder ertoe kan brengen haar kinderen zó achter te laten, wil er bij ons niet in", aldus de Utrechtse Courant.