De Zuid-Koreaanse president Yoon
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Koreaans parlement stemt voor afzetting president, interim aangesteld

Het Zuid-Koreaanse parlement heeft gestemd voor afzetting van president Yoon Suk-yeol. Premier Han Duck-soo is benoemd als tijdelijke vervanger. 204 van de 300 parlementariërs stemden voor afzetting, nipt meer dan de benodigde 200.

Het Constitutionele Hof heeft nu maximaal 180 dagen om te beslissen of Yoon, die formeel nog president is, definitief weg moet. Als hij wordt afgezet, moeten er binnen 60 dagen nieuwe verkiezingen komen om een opvolger te kiezen.

De oppositie had de afzettingsmotie ingediend vanwege Yoons besluit van anderhalve week geleden om de staat van beleg uit te roepen. Daarmee zette hij onder meer het parlement buitenspel.

Vorige week zou het parlement al stemmen over een afzettingsmotie, maar dat ging op het laatste moment niet door omdat Yoons eigen partij de stemming boycotte.

'Reis tijdelijk onderbroken'

Yoon zegt in een reactie dat hij "zijn reis tijdelijk onderbreekt" en "dat hij nooit zal opgeven". In zijn verklaring benadrukt hij verder dat hij "tot het einde" voor zijn land zijn best zal doen.

Bij het uitroepen van de staat van beleg had Yoon beweerd dat de oppositie er alles aan deed om de regering te dwarsbomen en het landsbestuur plat te leggen. Bovendien beschuldigde hij de oppositie, die de meerderheid heeft in het parlement, van sympathiseren met aartsvijand Noord-Korea.

Yoon staat in eigen land al langer onder druk. De staat van beleg werd gezien als wanhoopsdaad om zijn eigen hachje te redden en als een laatste poging om greep te houden op de macht. Na veel kritiek trok Yoon de noodtoestand snel in.

Aanhangers en tegenstanders van Yoon gingen vanochtend in Seoul de straat op:

Voor- en tegenstanders Zuid-Koreaanse president Yoon de straat op in Seoul

Oppositieleider Lee Jae-myung heeft buiten het parlementsgebouw gesproken met betogers. Hij zei dat de stemming vandaag heeft bewezen dat "Zuid-Korea van de kiezers is". Hij waarschuwde wel dat er "nog grotere en zwaardere uitdagingen aankomen".

Lee wordt gezien als de grootste kanshebber om bij de volgende verkiezingen president te worden. Een mogelijk probleem is wel dat hij is verwikkeld in een aantal rechtszaken. De kans bestaat dat een rechterlijk oordeel tot gevolg heeft dat Lee zich niet kandidaat mag stellen voor de presidentsverkiezingen, zei Leif-Eric Easley tegen de BBC. Hij is hoogleraar Internationale Studies aan een universiteit in Seoul.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl