In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Noodverordening Schiphol vanwege demonstratie Extinction Rebellion

Tot middernacht geldt een noodverordening op Schiphol. De gemeente Haarlemmermeer heeft dat besloten vanwege een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) morgenmiddag.

Volgens de gemeente zijn ook "high risk acties" gepland. Wat die acties zijn, is niet bekend. Haarlemmermeer zegt XR te hebben gevraagd om een planning van de activiteiten, maar kreeg die niet.

Flying Blue

De verordening is vrijdag om 18.00 uur ingegaan en geldt tot middernacht. Gedurende die tijd is het niet toegestaan om binnen een afstand van 2 meter van sloten en hekken rond Schiphol te komen. Ook is het niet toegestaan om voorwerpen of stoffen mee te nemen waarmee de openbare orde kan worden verstoord, zoals drones, slijptollen en lijm.

Klimaatactivisten van XR protesteren morgen vanaf 12.00 uur tegen Schiphol en KLM vanwege de vervuiling door de luchtvaartsector. Ze roepen de luchtvaartmaatschappij op om te stoppen met het Flying Blue-programma, waarmee passagiers die veel vliegen punten kunnen sparen voor korting op volgende vliegtickets.

Greenpeace ondersteunt de demonstratie van morgen ook. Een woordvoerder zegt niets af te weten van "high risk acties" waar de gemeente Haarlemmermeer van spreekt.

Eerdere demonstraties

In de noodverordening wijst burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven op eerdere demonstraties bij de luchthaven in 2019 en 2022. Toen werden respectievelijk 26 en ruim 200 klimaatactivisten gearresteerd.

Op 5 november 2022 drongen activisten binnen op het terrein van het vliegveld en namen plaats onder privéjets, zodat ze niet konden opstijgen. Enkele actievoerders ketenden zich vast aan toestellen. Honderden marechaussees werden ingezet.

Klimaatactivisten fietsten over de landingsbaan:

Kat-en-muisspel: klimaatactivisten op Schiphol fietsen weg voor marechaussee

Zo'n drie jaar eerder, op 14 december 2019, kwamen een paar honderd mensen bij elkaar op Schiphol Plaza, terwijl ze geen toestemming hadden om daar te demonstreren. Degenen die niet uit eigen beweging vertrokken, werden door de marechaussee weggedragen.

Beide keren werd "een groot aantal overtredingen en misdrijven gepleegd en is de openbare orde en veiligheid op Schiphol ernstig verstoord", aldus Schuurmans-Wijdeven. Daarom acht de gemeente de noodverordening noodzakelijk, meldt regionale omroep NH.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl