NOS Nieuws

Nederland op koers voor duurzame energie in 2030, maar er is meer nodig

Nederland lijkt het zelf opgelegde doel voor het opwekken van duurzame energie in 2030 te halen. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving, die naar de plannen voor onder meer zon- en windenergie van de verschillende regio's in ons land heeft gekeken.

Uit de analyse van het Planbureau blijkt dat er in 2030 waarschijnlijk 37 tot 45 terawattuur elektriciteit opgewekt zal worden door wind- en zonneparken. Nederland heeft 35 terawattuur als doel in het Klimaatakkoord vastgelegd. Dat lijkt dus ruimschoots gehaald te worden.

De onderzoekers van het PBL waarschuwen wel dat alle regio's nog niet goed genoeg naar de lange termijn kijken. Er is nog meer nodig om alle klimaatdoelen te halen. Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn, daarvoor zou de hoeveelheid opgewekte elektriciteit nog met een factor 3 tot 5 moeten doorgroeien.

Nieuwe projecten

Om dat doel te halen zouden er nog meer nieuwe zon- en windparken moeten komen, niet alleen op zee maar ook op land. Maar tot nu toe zitten er nog te weinig nieuwe projecten in de pijplijn, waarschuwen de onderzoekers.

Projecten worden steeds lastiger om op te zetten omdat de ruimte beperkt is. Zo wil het Rijk geen zonprojecten in natuur of op landbouwgrond. Ook door inwoners wordt het behoud van natuur en landschap vaak als een belangrijk punt genoemd.

Paddenpoelen

Het PBL noemt dat een gemiste kans, want volgens de onderzoekers kunnen een zonnepark en natuur elkaar ook versterken. "Zo bieden zonneparken vaak gunstige omstandigheden voor vegetatie die voor dieren interessanter is dan landbouwgrond. In Zonnepark Klarenbeek bij Apeldoorn zijn bijvoorbeeld op aandringen van omwonenden paddenpoelen en 145 aangeplante bomen toegevoegd."

Ook bestaat het risico dat projecten niet door kunnen gaan doordat het stroomnet te vol zit om het zon- of windpark aan te sluiten, of door strengere regels, bijvoorbeeld afstandsregels voor windturbines.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl