Patrick Lefevere
NOS Wielrennen

Lefevere stopt als directeur succesvolle wielerploeg Soudal Quick-Step, Foré opvolger

Patrick Lefevere treedt eind van deze maand af als directeur van de Belgische wielerploeg Soudal-QuickStep. De markante en uitgesproken West-Vlaming was meer dan 20 jaar de drijvende kracht achter een van de succesvolste wielerploegen ter wereld.

Onder leiding van Lefevere vierde het team bijna duizend overwinningen, waaronder 22 monumentale klassiekers, 124 etappes in de grote wielerronden Tour de France, Giro d'Italia en Vuelta a España en 19 wereldtitels.

Hij wordt opgevolgd door Jurgen Foré, kleinzoon van oud-prof Noël Foré en voormalig topman in het bedrijfsleven die al een jaar als COO (chief operational officer) zijn licht heeft opgestoken bij de ploeg.

De 69-jarige Lefevere was zelf beroepsrenner, maar vergaarde vooral faam als ploegleider. Na zijn actieve loopbaan vierde hij als ploegleider van het Vlaamse contingent bij het Italiaanse Mapei grote successen met vooral Johan Museeuw, die meerdere keren de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix voor zich opeiste.

TVM-formatie

In 2001 sloot hij zich met zijn belangrijkste renners aan bij de restanten van de Nederlandse TVM-formatie en zag de Nederlander Servais Knaven naar een legendarische overwinning snellen in een natte Parijs-Roubaix.

Bij Lefevere was op dat moment herstellende van een tumor aan zijn pancreas en genoot op afstand van de overwinning van de Nederlander.

2001: Servais Knaven na zijn zege in Parijs-Roubaix, met dochter Britt op schoot

Ook de eerste overwinning van Lefeveres zelf opgerichte formatie, met vloerenfabrikant Quick-Step als belangrijkste sponsor, werd behaald door Knaven. In januari 2003, vlak na de geboorte van dochter Senne, won hij een rit in de Ronde van Qatar.

Later zouden ook landgenoten als Niki Terpstra (Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix) en Fabio Jakobsen successen boeken bij de West-Vlaamse ploeg.

De kopstukken van Lefevere waren echter Belgen: Tom Boonen nam het stokje van Museeuw over en domineerde regelmatig op de Vlaamse en Noord-Franse wegen.

Tom Boonen en Johan Museeuw bij de Scheldeprijs op 14 april 2004, de laatste koers van Museeuw.

En na een mindere periode van de ploeg ontpopte Remco Evenepoel zich tot de nieuwe Vlaamse wielerheld, al moest Lefevere zijn ploeg wel transformeren van voorjaarsveelvraat tot een ploeg die Evenepoel zou kunnen bijstaan in het hooggebergte.

In 2022 schonk Evenepoel zijn ploegbaas voor het eerst de eindzege in een grote ronde (de Vuelta). Dit jaar werd het goudhaantje onder meer derde in de Tour de France en werd hij twee keer olympisch kampioen in Parijs.

Fusiegesprekken

Ondanks alle successen was het voortbestaan van de ploeg lang niet altijd zeker. In 2010 vond hij met de Tsjechische zakenman Zdenek Bakala al een vermogende geldschieter en in de loop der tijd deed hij de meeste van zijn aandelen van de hand.

Eind 2023 was er zelfs sprake van een fusie met het Nederlandse Jumbo-Visma, maar zover kwam het niet.

Het zou een opmerkelijke verzoening zijn geweest. Het dieptepunt in het bestaan van zijn ploeg was immers de bijna fatale valpartij van zijn sprinter Jakobsen door toedoen van Dylan Groenewegen in de Ronde van Polen van 2020.

Maandenlang stonden Lefevere en Jumbo-Visma-ploegbaas Richard Plugge ruziënd tegenover elkaar. Die verhouding werd later hersteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl